Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Maatregelen bekerfinale Feyenoord en Ajax

donderdag 6 mei

Op donderdag 6 mei vindt de tweede wedstrijd voor de KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax plaats in de Rotterdamse Kuip. Deze wedstrijd begint om 18.30 uur en wordt zonder publiek van Ajax gespeeld.

Door de burgemeester worden in afstemming met politie en Openbaar Ministerie de volgende maatregelen genomen om van de bekerfinale een mooi en veilig voetbalfeest te maken:


- Diverse onderzoeken hebben laten zien dat voetbalgeweld in sterke mate samenhangt met overmatig alcoholgebruik. Daarom geldt er op 6 mei in het centrum van Rotterdam en een gedeelte van de deelgemeenten Feijenoord (Beijerlandselaan e.o.) en IJsselmonde (Stadionweg e.o.) tussen 14.00 en 24.00 uur een verbod op de verstrekking en verkoop van alcoholhoudende dranken door horeca, detailhandel en slijterijen. Voor IJsselmonde is dit het gedeelte tussen de Olympiaweg, Adriaan Volkerlaan en de Maas. Dit zijn het Stadiongebied, sportpark Varkenoord, Sportdorp, de Veranda, Zomerland, Klein Zomerland, het bedrijventerrein aan de Stadionweg en het Eiland van Brienenoord;


- Het centrum van Rotterdam is aangewezen als veiligheidsrisicogebied waar de politie preventief kan fouilleren;


- Er geldt op 6 mei een gebiedsontzegging voor het centrum en de stadionomgeving. Dit verbod geldt voor de relschoppers die zijn aangehouden tijdens de eerste wedstrijd van de bekerfinale en/of de demonstratie bij het stadion op 15 april. Ook de relschoppers van de strandrellen in Hoek van Holland hebben een verbod gekregen voor de omgeving van het stadion;


- In het centrum en rondom het stadion zullen fysieke maatregelen worden genomen om ongeregeldheden te voorkomen;


- Indien Feyenoord de KNVB-bekerfinale wint, vindt de inhuldiging plaats in het stadion.

Supporters die zich verbaal misdragen, door bijvoorbeeld antisemitische leuzen te scanderen, worden aangehouden. Tot aan de bekerfinale laat de burgemeester zich samen met andere leden van de driehoek voordurend op de hoogte stellen van de meest recente informatie. Daarbij houdt hij alle mogelijkheden open om extra maatregelen te treffen indien nieuwe informatie daartoe aanleiding geeft.

bekijk de grote kaart of download de PDF