FNV

6 mei 2010

FNV start breed onderzoek naar tevredenheid van gebruikers contractvervoer

De FNV start een grootschalig onderzoek onder haar achterban naar de tevredenheid van gebruikers van contractvervoer over de kwaliteit van het vervoer. Contractvervoer is een verzamelnaam voor het WMO-vervoer, het vervoer van ouderen of gehandicapten en kinderen die in het speciaal onderwijs zitten.

De FNV roept al haar leden die gebruik maken van of te maken hebben met contractvervoer mee te werken aan de enquête. De enquête kan online worden ingevuld op www.contractvervoermeter.nl. Ook worden er lokaal enquêtes uitgezet via de lokale afdelingen van de FNV, van FNV Bondgenoten en van ANBO.

In 2008 maakte FNV Bondgenoten samen met de CG-raad en ANBO al een zwartboek met klachten over het contractvervoer. De politiek schrok toen erg van de inhoud van de klachten en gaf de betrokken ministers en staatssecretarissen opdracht om met oplossingen voor de problemen te komen. Dat heeft onder andere geleid tot handboeken met eisen waar aanbesteding aan moet voldoen.

Peter Gortzak, vice-voorzitter FNV Vakcentrale: "De afgelopen jaren is vooral vanuit kostenoverweging het marktdenken leidend geweest in het besloten taxivervoer. Dit mag natuurlijk niet het enige criterium zijn om de kwaliteit van het taxivervoer vast te stellen. De belangen van werknemers en klanten zijn minstens zo belangrijk. Vandaar dit onderzoek. Wij zijn zeer benieuwd naar de ervaringen van mensen die van dit vervoer afhankelijk zijn".

De enquête loopt van mei tot en met augustus 2010. De verkregen gegevens worden in het najaar verwerkt tot een rapport met aanbevelingen, dat de FNV in november of december gaat aanbieden aan de Tweede Kamer-commissies van Verkeer & Waterstaat, Volksgezondheid, Welzijn & Milieu en Onderwijs en aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).