Politie Limburg-Zuid

33 personen aangehouden voor verplichte DNA-afname

De politie heeft op dinsdag 4 en woensdag 5 mei 2010 maar liefst 33 personen aangehouden voor verplichte DNA-afname. Het betreft allemaal personen die na 1 februari 2005, de dag waarop de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden van kracht werd, zijn veroordeeld voor een misdrijf maar hun straf nog niet hebben ondergaan in een justitiële strafinrichting. Zij werden allen overgebracht naar het politiebureau in Heerlen.

Betrokkenen hebben allen geen gevolg gegeven aan een uitnodiging om zich op een bepaalde datum en tijd te melden bij de politie voor de verplichte afgifte van DNA-materiaal. In de praktijk blijkt dat veertig procent van de veroordeelden zich niet meldt. Tegen veroordeelden die zich niet melden vaardigt de officier van justitie een aanhoudingsbevel uit.

De 33 personen die gisteren en eergisteren voornamelijk in hun woning zijn aangehouden, zijn voor het overgrote deel (23) afkomstig uit Heerlen. De overigen komen uit Brunssum, Geleen, Hoensbroek, Landgraaf, Kerkrade, Bingelrade, Schinveld en Nuth.

Met deze actie geeft de politie een signaal af aan personen die onder de meldingsplicht vallen en hieraan tot nu toe geen gevolg hebben gegeven. De acties van 4 en 5 mei zullen dan ook worden herhaald.

Bijlage: brochure De Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden.

Zie het origineel
06-05-2010, Limburg-Zuid