Gemeente Oisterwijk

Speech dodenherdenking door burgemeester Hans Janssen

Dodenherdenking Oisterwijk, 4 mei 2010

Dames en heren, jongens en meisjes,

Wat een passende en prachtige traditie is het om vanavond samen onze gevallenen te gedenken en om morgen onze vrijheid te vieren. En wat een bemoedigend cijfer is het, dat 4 van de 5 Nederlanders het de moeite waard vinden om 4 en 5 mei te vieren. Vier van de vijf. 80 % van de mensen beseft dat onze vrijheid niet vanzelf kwam, en juist dáárom reden is tot vieren. Een percentage van 80 onderstreept dat onze traditie stevig staat.

Deze maand is het 70 jaar geleden dat ons land in oorlog kwam met Hitler-Duitsland ... en 65 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Onze streek werd al eerder bevrijd, in de oktoberdagen van 1944. Jaarlijks staan we ook dáár bij stil, in Moergestel en hier in Oisterwijk.

Ook in de jaren ná 1944 en 1945 lieten Nederlanders het leven, in missies overal ter wereld, in zoektochten naar vrijheid en vrede. Tot op de dag van vandaag is dat het geval. 23 landgenoten lieten het leven voor vrede, stabiliteit en opbouw in het veelgeplaagde Afghanistan. Anderen raakten voor hun leven getekend door verwondingen, opgelopen tijdens hun missie. Ook in onze dagen blijkt weer welke prijs de vrijheid heeft. Samen met vele andere landen is ons land ervan overtuigd dat het zeer de moeite waard is vrede en vrijheid te verkondigen en te verdedigen. Natuurlijk, we kunnen ons ook terugtrekken achter onze dijken en in onze bossen. Maar we beseffen in meerderheid dat we steeds meer wereldburger zijn. We zijn deel van een internationaal geheel, dat zo fraai wordt uitgedrukt door het symbool van de Verenigde Naties. Andermans vrijheid raakt aan die van ons. Zoals ook andermans economie aan onze economie raakt. Vrijheid Wereldwijd is daarom een treffend gekozen thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

In de jaren na 1944 en 1945 hebben we ons land op ongekende wijze opgebouwd. We creëerden een welvaartsland en een verzorgingsstaat om trots op te zijn. We bouwden woningen, fabriekshallen en stallen, we bouwden waterwerken, wegen en bruggen, híer en wáár ook ter wereld. We verlegden stromen en we legden ze weer terug. We onttròkken aan de natuur en gaven terúg aan de natuur. We hàdden energie en we gebruíkten die energie. We hádden het geld en we lieten het geld rollen.

Anno 2010 merken we dat de onbegrensde mogelijkheden voorbij zijn. Dat proces doet pijn, zoals alle afscheid pijn doet. Het werpt ons terug op de kern van ons leven en op de kern van onze samenleving. Het dwingt tot kiezen. Nu komt het erop aan. In nood en bij tegenslag val je terug op vaste waarden en echte vriendschap. Dat is de les van elke strijd, van elke veldslag.

Anno 2010 vieren we daarom met overtuiging dat wat we wèl hebben, de vrijheid van onze tijd. Of, zoals president Roosevelt het aanduidde, de vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, het vrij zijn van honger en het vrij zijn van vrees.

Anno 2010 herdenken we allen die hun leven gaven voor die vrijheden. We staan letterlijk en figuurlijk stil bij de monumenten die we hier in Oisterwijk voor hen hebben opgericht. We dragen de zorg voor die monumenten over aan opnieuw een jonge generatie.

Jong en oud, man en vrouw, arm en rijk, vechtjas en vredesduif, .... samen koesteren wij wàt ons dierbaar is en wíe ons dierbaar is. Twee minuten staan we stil. Namens gemeenteraad en college van Oisterwijk dank ik u dat u vanavond deze goede traditie kracht bij wilt zetten.