Gemeente Leidschendam-Voorburg


Aanpassingen traject tram 2 Leidschendam-Voorburg

Het traject van tram 2 in Leidschendam-Voorburg wordt aangepast zodat er bredere trams op kunnen rijden. De werkzaamheden starten eind juni en duren tot eind november. Tram 2 is in die periode buiten dienst. Dit is de eerste van een aantal tramtrajecten die binnen Haaglanden worden aangepakt. Tussen station Laan van Nieuw Oost-Indië en Leidschendam-Noord zijn diverse aanpassingen nodig aan sporen, bovenleidingmasten, haltes en de omgeving van de tramlijn. De gemeente pakt op verschillende plaatsen de ruimte rondom het spoor aan om de veiligheid en de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Verzoeken gehonoreerd
Vorig jaar hebben het stadsgewest Haaglanden en de gemeente de plannen gepresenteerd. Alle verzoeken van inwoners om de plannen op enkele punten aan te passen zijn volledig gehonoreerd en opgenomen in het definitieve ontwerp. De raadscommissie Openbaar Gebied heeft hier afgelopen week mee ingestemd.
De uitvoering van het werk is in voorbereiding. De meest ingrijpende werkzaamheden vinden plaats op het deel Mgr. Van Steelaan - Hofzichtlaan. Deze starten eind juni en duren tot eind november. In die periode rijdt tram 2 niet. HTM zorgt zonodig voor vervangend vervoer. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken wordt het werk in fases uitgevoerd. Tijdens het werk blijft verkeer in één richting mogelijk.

Ingrijpend werk
De sporen op de Mgr. Van Steelaan worden tot aan de Hofzichtlaan geheel vernieuwd. Dit is een ingrijpende klus die veel werk met zich brengt. In de openbare ruimte rond de sporen voert de gemeente ruim twintig extra maatregelen uit om de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid te bevorderen. Zo krijgt de kruising Mgr. Van Steelaan - Koningin Julianalaan een rotonde die ovaal van vorm is. Hiermee wordt de bereikbaarheid van winkelcentrum Koningin Julianabaan sterk verbeterd en stroomt het verkeer sneller door. De openbare verlichting langs het tracé wordt vernieuwd en enkele verkeersregelinstallaties worden vervangen. Op verschillende plaatsen krijgen voetgangers en fietsers betere en ruimere opstel- en oversteekmogelijkheden. De tramhaltes bij de sporthal in Essesteijn veranderen van plaats voor een beter zicht op het tegemoetkomende wegverkeer.

Maatregelen
Voor elke uitvoeringsfase gelden maatregelen die de overlast door het werk zoveel mogelijk beperken. Per fase krijgen de aanwonenden, vóór dat de werkzaamheden bij hen voor de deur starten, een brief met nadere informatie over de werkzaamheden, de tijdelijke hinder, en oplossingen voor praktische zaken als parkeren, afvalinzameling en dergelijke. Ondernemers en winkeliers in het gebied worden in een vroeg stadium rechtstreeks benaderd over de gevolgen van de werkzaamheden en het beperken van de tijdelijke nadelige gevolgen.

Informatiebijeenkomst 19 mei
Woensdag 19 mei is er een informatiebijeenkomst over de werkzaamheden aan en bij het traject van tram 2, de gevolgen daarvan voor de omgeving en de maatregelen die nodig zijn om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Die bijeenkomst vindt plaats in wijkcentrum Essesteijn in Voorburg. Belangstellenden kunnen dan ook het definitieve ontwerp voor de aanpassingen aan het traject van tram en de openbare ruimte bekijken. Om 17.00 en 19.00 uur geven de deskundigen tekst en uitleg. Na die presentatie is er gelegenheid om vragen te stellen.