Gemeente Lisse

Eén belastingdienst Noordwijk en Lisse (04-05-2010)

De gemeenten Noordwijk en Lisse willen vanaf 1 juli 2011 samenwerken op het gebied van de gemeentelijke belastingen.

De samenwerking verbetert de dienstverlening aan de burgers. Een grotere schaal van werken maakt de gemeenten minder kwetsbaar en op specialistische onderdelen deskundiger. De continuïteit zal ook beter gewaarborgd zijn.

Op alle onderdelen

De samenwerking moet gaan gelden voor de Wet Waardering onroerende zaken (WOZ) en de heffing en invordering van de gemeentelijke belastingen. De gemeenten behouden de eigen beleidsvrijheid. Ook de uitvoering van belastingen die in de ene gemeente wel gelden, maar in de andere niet, valt onder de samenwerking. Hetzelfde geldt voor de behandeling van bezwaarschriften.
De samenwerking verandert niets aan het aantal formatieplaatsen.

Voorwaarden voor samenwerking

De voorwaarden voor de gewenste samenwerking worden nu onderzocht. Daarbij gaat het om de financiële consequenties, de juridische vorm van samenwerking en de locatie van het samenwerkingsverband. Het is de bedoeling dat inwoners net als nu in hun gemeentehuis terechtkunnen voor de afgifte van formulieren en de beantwoording van algemene vragen over procedures en tarieven. Voor informatie over ingewikkelde belastingkwesties wordt mogelijk een spreekuur ingesteld. Het digitaal zaken doen met de gemeenten wordt bovendien verder gestimuleerd.

Eindadvies

Het eindadvies over het onderzoek naar deze aspecten wordt begin augustus verwacht. Dat wordt voorgelegd aan beide gemeenteraden. Zij beslissen over de definitieve uitwerking van de plannen.