FNV KIEM

Cao-voorstellen Kartonnage en Flexibele Verpakkingen

donderdag 06 mei 2010

De cao Kartonnage en Flexibele Verpakkingen loopt af op 30 juni 2010. De sectorraad Verpakkingen van FNV KIEM is begonnen met de voorbereiding van de cao-onderhandelingen. Er is overleg met de werkgeversvereniging en op 26 mei en 1 juni wordt er onderhandeld.

De stand van zaken in de sector
De economische crisis is niet voorbijgegaan aan de sector kartonnage en flexibele verpakkingen. We hebben een aantal reorganisaties met banenverlies gezien en enkele bedrijven zijn dicht gegaan. Veel natuurlijk verloop (vut, pensioen, ander werk) wordt al jaren niet of maar voor een deel vervangen. De situatie is echter minder dramatisch dan in sommige andere industrieën. In het algemeen zien we dat de volumes redelijk op peil zijn gebleven. Maar de prijzen staan onder druk. Dat komt doordat de afnemers proberen lagere prijzen te bedingen. Daarnaast is de concurrentie groot uit binnen- en buitenland.

Weinig nieuwe werknemers
De gemiddelde leeftijd van de werknemers in de sector stijgt. Er worden weinig nieuwe werknemers aangenomen en er is weinig verloop onder de oudere werknemers. Op dit moment is de pensioenleeftijd nog 65 jaar. We moeten er rekening mee houden dat een nieuwe regering de pensioenleeftijd (geleidelijk) zal verhogen.

Afspraken over scholing, loopbaanbeleid en ouderenbeleid Hoewel door de economische crisis de werkloosheid is toegenomen, zal de krapte op de arbeidsmarkt door de vergrijzing de komende jaren weer de kop opsteken. Voor de sector kartonnage en flexibele verpakkingen betekent dit dat de bedrijven aantrekkelijk moeten zijn voor nieuwe en zittende werknemers. Daarom is het belangrijk afspraken te maken over scholing, loopbaanbeleid, ouderenbeleid.

Leden van FNV KIEM kunnen tot 18 mei 2010 laten weten wat ze van de voorstellen vinden.