Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

schermen

Wormer- en Jisperwater: veel werk achter de schermen

Publicatiedatum : 6 mei 2010

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de voorbereidingen voor fase 2 in het project Wormer- en Jisperwater. Dit betekent het uitvoeringsklaar maken van de plannen. De projectpartners zoeken nu naar geschikte plekken om baggerdepots te realiseren, stellen een recreatie- en baggerplan op en vragen diverse vergunningen aan om het werk in 2011 uit te gaan voeren. Kortom, volop actie, maar vooral achter de schermen en niet zichtbaar in het veld.
* Meer informatie

Er is besloten om niet zoals gebruikelijk in het voorjaar een streekbijeenkomst te organiseren, omdat er op dit moment nog te weinig nieuws is te melden. De verwachting is dat er vlak na de zomer nieuwe informatie is. Zodra hier meer over bekend is, kondigen de projectpartners de steekbijeenkomst aan via deze site en via de huis-aan-huiskranten.

Noorderganssloot

Op dit moment wordt er ook volop gewerkt aan het deelproject baggeren in de Noorderganssloot. De eerste baggerwerkzaamheden zijn al uitgevoerd, maar vanwege het broedseizoen is vanaf 15 maart het werk neergelegd. Na het broedseizoen, vanaf 15 juni starten de werkzaamheden weer. De Noorderganssloot is een knelpunt in het gebied waar veel bagger ligt. Vlakbij deze sloot ligt een beschikbaar depot, daarom was deze watergang als eerste aan de beurt om uitgebaggerd te worden binnen fase 2 van het project.

Recreatieplan

De gemeente Wormerland werkt, in samenwerking met het recreatieschap, aan nieuwe voorzieningen om de recreatiemogelijkheden in het gebied te verbeteren. Nog dit jaar wordt het zuidelijk deel van het Veld meer toegankelijk gemaakt voor kano's en worden langs de bestaande routes in het gebied op 36 verschillende punten bewegwijzeringspaaltjes geplaatst. Bovendien komen er bij de vier gemalen en sluizen informatieborden te staan.

In 2011 wordt naar verwachting een nieuw wandelpad aangelegd in het zuidelijk deel. Dit nieuwe pad loopt vanaf het Oosteinde in Wormer (tussen nummers 88/90), langs het bestaande beheerspad, door tot aan de Ringdijk van de Engewormer. De aanleg van het pad is overigens nog niet helemaal zeker omdat hiervoor nog de nodige vergunningen moeten worden verkregen.

Tenslotte wil de gemeente in 2011 en 2012 in overleg met Natuurmonumenten nog een aantal nieuwe picknickplaatsen, aanlegsteigers en vogelkijkschermen aanleggen, zodat het voor de inwoners leuker wordt in het gebied te vertoeven.

Ook in de toekomst een sterke dijk

Het hoogheemraadschap werkt ook aan de waterveiligheid in Wormerland. Het regent steeds harder en langer. Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst droge voeten houden, gaat het hoogheemraadschap de dijken om de Wijdewormerpolder opknappen.

In februari en maart is al een begin gemaakt bij de Zuidoosterdijk (bij boerderij Watervliet), hier is de onderberm van de dijk met klei breder gemaakt. De bovenkant van deze dijk gaan we ook verstevigen. Momenteel verrichten we grondonderzoek, dit moet uitwijzen hoe we de bovenkant sterker maken.

* Meer informatie

Ook de onderberm van de Wormerringdijk willen we breder maken met klei. Dit gebeurt deze zomer. Eind 2011 gaan we de dijk verder versterken. Welke maatregelen precies nodig zijn, moet grondonderzoek uitwijzen.
* Meer informatie