Project Gemeente Westland

Meldpunt

Uitvoering Westland Agenda in volle gang

Publicatiedatum: 06-05-2010

Sinds deze week kent Westland een Sociaal Meldpunt. Het Sociaal Meldpunt van de Stichting Welzijn Westland is bedoeld voor ondernemers die noodgedwongen stoppen met hun bedrijf. Zij kunnen hier terecht met hun zorgen en vragen.

Bij gecompliceerde hulpvragen kan doorverwijzing plaatsvinden naar andere vormen van hulp en belangenbehartiging. Daarnaast worden vanuit het meldpunt, indien nodig, verbindingen gelegd met de gemeente (bijvoorbeeld voor het verkrijgen van inkomensbijstand) en met bedrijven en instellingen, zodat ondernemers in contact komen met de juiste personen.

Westland Agenda

Het Sociaal Meldpunt is een project, dat is voortgekomen uit de Westland Agenda. Op 6 november 2009 hebben de gemeente Westland, het Westlandse bedrijfsleven en de Stichting Welzijn Westland de Westland Agenda gepresenteerd. Deze agenda bevat projecten voor de korte en (middel)lange termijn die de sociaal-economische situatie in Westland een impuls moeten geven. De afgelopen maanden hebben de verschillende projecten meer vorm gekregen.

Twee leergangen

Binnenkort starten ook twee leergangen voor ondernemers. Tijdens de leergang voor zzp-ers zal worden ingezet op het vergroten van hun creativiteit in het vinden van werk en het vergroten van hun mogelijkheden als zzp-er. De andere leergang is er op gericht om managers en ondernemers een beter financieel inzicht te geven.

Aardwarmteproject

Ook in het aardwarmteproject is inmiddels een aantal stappen gezet. Doel is om op zo kort mogelijke termijn een eerste aardwarmteboring in Westland te realiseren door financiële ondersteuning te bieden en knelpunten op te lossen. Initiatiefnemers kunnen vóór 1 juli a.s. ondersteuning aanvragen vanuit de Westland Agenda (op basis van een businesscase). De houders van een opsporingsvergunning zijn hierover persoonlijk benaderd. Ook andere initiatiefnemers nodigen wij van harte uit om voor 1 juli een businesscase in te dienen. De projectgroep aardwarmte beoordeelt alle aanvragen en maakt op basis van vooraf gestelde, objectieve criteria een rangschikking. Rekening houdend met de regels voor staatssteun en mededinging wordt aan de best beoordeelde aanvragers ondersteuning verstrekt om te komen tot een daadwerkelijke boring. De gemeente Westland en de Rabobank stellen hiervoor EUR 2 mln beschikbaar.

Vergistingsproject

In het vergistingsproject zijn contacten gelegd met partijen binnen en buiten de regio Westland die op dit vlak actief zijn. Ook de diverse afvalstromen zijn in kaart gebracht. Medio 2010 moet duidelijk zijn of een vergistingsinstallatie in Westland haalbaar is en hoe dit handen en voeten kan krijgen.

Onlangs heeft een eerste brainstormsessie plaatsgevonden om te komen tot een Inspirerend 'marketingcentrum' voor Westland. Doel van dit centrum is toegevoegde waarde te creëren voor Westlandse producten.

Meer informatie

Een folder over het sociaal meldpunt kunt u aanvragen bij Stichting Welzijn Westland, tel. 0174-630358.