Politie Haaglanden

persberichten 6 mei

Haaglanden, 06-05-2010

Omstanders houden veelplegers aan
Den Haag Op het moment dat een 47-jarige man woensdag 5 mei om 22.55 uur in een parkeergarage aan de Veerkade aan het inbreken was, zagen omstanders dat. Toen de man ervandoor ging, wisten de omstanders hem tegen te houden bij de uitgang van de parkeergarage. De man blijkt een bekende veelpleger te zijn van de politie en is meegenomen naar het politiebureau. Van één van de omstanders kreeg de politie nog een schroevendraaier overhandigd, die de dader mogelijk bij de inbraak heeft gebruikt. Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van misdrijven die een enorme impact hebben op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid.

Babbeltruc
Den Haag Een 81-jarige Haagse werd woensdagmiddag 5 mei het slachtoffer van een babbeltruc. Rond 13.00 uur werd bij de woning van de bejaarde vrouw aan de Westduinweg aangebeld. Via de intercom vroeg een meisje of ze even mocht plassen. De vrouw liet het meisje binnen. Eenmaal binnen begon het meisje te vertellen over een werkstuk dat ze voor school moest maken en vroeg of ze de vrouw enkele vragen mocht stellen. Ook vroeg ze of ze haar vriendin binnenmocht laten. De bewoonster vond dit goed en liet ook het tweede meisje binnen. Nadat de meisjes na enige tijd de woning hadden verlaten, kwam de vrouw erachter dat de bankpassen uit haar portemonnee waren gehaald. Het slachtoffer waarschuwde haar dochter die de bankpassen liet blokkeren, maar toen was er al met de passen gepind.
Het signalement van de daders luidt:
Dader 1 (die aanbelde): Een jong meisje van ongeveer 16 tot 18 jaar oud, klein postuur en vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst. Zij had een bol gezicht, krullend haar en droeg donkere kleding. Zij sprak Nederlands.
Het tweede meisje was iets groter en eveneens van vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst. Zij had een smaller gezicht en kort haar. Zij droeg een kort jasje en had een schrift bij zich. Dit meisje zou geen Nederlands spreken.
Heeft u de meisjes woensdag gezien in de omgeving van de Westduinweg of heeft u hen wellicht zelf ook op bezoek gehad? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Scheveningen via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Getuigen mishandeling door groep jongeren gezocht Den Haag - De recherche van Bureau Hoefkade zoekt getuigen van een mishandeling door een groep Noord-Afrikaanse jongens, dinsdag 4 mei omstreeks 17.10 uur op de Van Bassenstraat. Drie Haagse jongens van 13 tot 21 jaar waren op het voetbalveld aan de Van Bassenstraat een balletje aan het trappen, toen zij plotseling belaagd werden door een groep jongens. De drie slachtoffers vluchtten naar het huis van één van de jongens en deden daar hun relaas. Familieleden gingen op hun beurt verhaal halen bij de groep jongens op de Van Bassenstraat, wat ontaarde in een vechtpartij waarbij over en weer klappen vielen. De groep spatte vervolgens uiteen. Op aanwijzing van getuigen werden drie Hagenaars van 16, 19 en 21 jaar aangehouden in de omgeving.
Omdat de verklaringen van de slachtoffers en de aangehouden verdachten niet overeenkomen, is de recherche van Bureau Hoefkade op zoek naar getuigen die zij nog niet heeft gesproken. Heeft u dinsdag aan het eind van de middag iets gezien van de mishandeling en/of de vechtpartij op de Van Bassenstraat? Heeft u anderszins kennis van deze zaak en kunt u daarmee de recherche verder helpen? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Hoefkade via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Man gestoken na onenigheid
Den Haag - Een 21-jarige Hagenaar liep woensdag 5 mei rond 18.10 uur verwondingen op bij een steekpartij op het Copernicusplein. Een groepje personen, twee mannen en een vrouw tegenover twee andere mannen, kreeg om nog onbekende reden onenigheid. Dit liep uit de hand, waarna één van de latere verdachten een mes tevoorschijn toverde. Het slachtoffer werd gestoken en liep daarbij lichte verwondingen aan zijn rug op. Wie gestoken heeft is nog onbekend. De aanwezige vrouw, een 24-jarige Haagse, werd bedreigd. Gewaarschuwde politieagenten hielden twee 24-jarige verdachten, beiden uit Den Haag, aan. De recherche van politiebureau Overbosch onderzoekt de zaak.

Kopstoot
Den Haag - Surveillerende politieagenten zagen donderdagochtend 6 mei om 03.04 uur een man en een vrouw ruzie maken op de Laan van Meerdervoort. De vrouw, een 23-jarige Rijswijkse, had een bloedneus. Later bleek dit te zijn veroorzaakt door twee kopstoten van de man, een 22-jarige Hagenaar. Waardoor de onenigheid ontstond is nog onduidelijk. De Hagenaar is aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. De Rijswijkse zal, nadat zij zich heeft laten behandelen in het ziekenhuis, ook verhoord worden.

Man steelt auto van ex-vriendin
Den Haag Een 38-jarige vrouw vond dinsdag 4 mei haar gestolen auto terug. Ze belde direct de politie. Politieagenten troffen haar ex (31) aan in het voertuig. De man werd direct meegenomen naar het politiebureau. Op 22 april had hij de autopapieren uit haar huis gestolen en het voertuig op zijn naam gezet. De man zit vast voor verhoor.

Voetganger onder de tram
Den Haag Een voetganger kwam woensdag 5 mei op de Melis Stokelaan onder de tram terecht. Een getuige zag dat de man (48) overstak en niet op het verkeer lette. De tram kwam stapvoets aanrijden en reed de man aan. Het slachtoffer had een hoofdwond en was nog wel aanspreekbaar. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en ligt op de intensive care.

Valse 112 melding is roep om aandacht ex
Den Haag Een 50-jarige man maakte woensdag 5 mei stampij voor de deur van zijn ex. De vrouw deed niet open. De man raakte hierover gefrustreerd en belde 112 om te melden dat de vrouw onwel was geworden in de woning. Toen politieagenten ter plaatse kwamen deed de vrouw open en er bleek er niets aan de hand te zijn. De man is meegenomen naar het politiebureau en kreeg een proces verbaal voor openbare dronkenschap en het doen van een valse melding.
Wie via 1-1-2 een valse melding doet, kan er op rekenen dat de politie tot het uiterste zal gaan om proces-verbaal op te maken. Daarnaast wordt de dader aansprakelijk gesteld voor de kosten die door de hulpdienst(en) gemaakt zijn. De politie mag in geval van misbruik over alle gegevens van het telefoongesprek beschikken en kan zodoende eenvoudig de identiteit van de beller achterhalen.

Jongen (16 jaar) opgepakt voor overlast
Wassenaar Een 16-jarige jongen was op woensdag 5 mei om 23.00 uur recalcitrant toen de politie hem en enkele andere jongeren op de Berkheijstraat vroeg of zij wat minder luidruchtig wilde zijn. De jongen wilde zijn identiteitsbewijs, na herhaaldelijk verzoek, niet tonen en de jongen bleek ook onder invloed te zijn van alcohol. Toen de jongen mee moest naar het politiebureau verzette hij zich en de rest van het groepje jongeren ging zich ermee bemoeien. Dit leverde de 16-jarige jongen twee processen verbaal op. De andere jongens kregen een proces verbaal voor het geven van overlast. Na dit incident keerde de rust terug in de wijk.

Beledigen HTM-controleurs
Rijswijk Agenten hielden dinsdag 4 mei rond 17.30 uur een 17-jarige Hagenaar aan op de Burgemeester Elsenlaan. De jongen reed in tram 17 zonder geldig vervoersbewijs. HTM-controleurs spraken hem hierop aan en vroegen hem om zijn identiteitsbewijs. Dit wilde de Hagenaar in eerste instantie niet geven. Uiteindelijk kreeg een controleur toch een identiteitbewijs in handen waarna de Hagenaar deze weer probeerde af te pakken. Hij gaf de controleur een duw en beledigde de andere controleurs. De man raakte gewond aan zijn hand. Hierop belden de controleurs de politie. Agenten namen de Hagenaar mee naar het politiebureau. Op het politiebureau bleek dat de jongen nog een tweede legitimatiebewijs op zak had waarvan aangifte was gedaan van vermissing. De politie bracht de ouders van de jongen op de hoogte, waarna hij naar huis mocht. Binnenkort moet hij nog wel op gesprek komen bij de Officier van Justitie.

Babbeltruc
Rijswijk Een 94-jarige vrouw was dinsdag 4 mei om 19.00 uur slachtoffer van een babbeltruc toen een vrouw bij haar woning aan de Tubasingel aanbelde met de mededeling dat zij een taart kwam brengen namens de buurt. Het slachtoffer liet de vrouw binnen en beantwoordde allerlei vragen die de vrouw haar stelde. Nadat de vrouw was vertrokken, heeft zij haar huis gecontroleerd en toen bleek er een geldbedrag uit haar portemonnee te zijn gehaald. De vrouw heeft aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in.
Heeft u dinsdag in de omgeving van de Tubasingel iets gezien dat mogelijk verband zou kunnen hebben met deze babbeltruc? Of heeft u de vrouw mogelijk zelf ook aan de deur gehad met de taart-smoes? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Rijswijk via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Bedreiging met taser
Naaldwijk Twee jongens meldden woensdag 5 mei omstreeks 19.45 bij de politie dat één van hen bedreigd was met een taser. De aangever kon een duidelijk signalement geven van de dader en wist ook te vertellen waar de jongen woonde. De agenten gingen bij de 16-jarige Naaldwijker langs, maar de jongen ontkende het stroomstootwapen in zijn bezit te hebben. Eén van de agenten zag het wapen echter liggen achter een deur van de woning. De jongen werd meegenomen naar het bureau, waar hij even later alles bekende. De in bezit genomen taser is vernietigd.

Verdachte woninginbraak opgepakt
Naaldwijk De politie hield woensdag 5 mei om 14.15 uur in de Druivenstraat een 22-jarige Naalwijker aan als verdachte van een woninginbraak. Een getuige zag de man een woning binnendringen en belde de politie. Door middel van een goed signalement en omschrijving van de fiets waarop de man vluchtte, hielden agenten de man even later aan. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Koperdraad t.w.v. 19.000 euro gestolen
Wateringen Een partij van in totaal 500 meter koperdraad werd in de nacht van dinsdag 4 mei op woensdag 5 mei gestolen van een terrein aan de Laan van Wateringse Veld. De dader/daders knipten het slot van het hek open en forceerden de slagboom die toegang gaf tot het terrein. De gestolen draden, die samen 19.000 euro waard zijn, hebben per stuk een lengte van ongeveer 3 meter. De dieven knipten de draden vermoedelijk in stukken om ze makkelijker te kunnen vervoeren. De betonschaar die zij waarschijnlijk hiervoor gebruikten zal door de politie onderzocht worden.

Gevallen ruiter
Delfgauw Een 41-jarige vrouw uit Delfgauw kwam lelijk terecht toen zij woensdag 5 mei van haar paard viel. De vrouw reed omstreeks 16.00 uur op haar paard langs de Rijksstraatweg toen een leidsel afbrak en de vrouw van haar paard viel. Een passant, die ambulancebroeder is, zag het gebeuren en kon de vrouw meteen hulp verlenen. Een ambulance vervoerde even later de vrouw naar het ziekenhuis. Vermoedelijk heeft zij een zware hersenschudding. Het paard werd door een omstander naar huis gebracht.

Opgepakt voor bedreiging, wapenbezit en belediging Delft - Een 50-jarige man uit Delft bedreigde woensdag 5 mei omstreeks 19.30 uur in een café aan de Multatuliweg een aantal bezoekers met een wapen. Getuigen gaven een duidelijk signalement waardoor agenten van de hondenbrigade de man, die even later naar buiten kwam, konden aanhouden. Even na de aanhouding zag een agent dat een andere bezoeker een wapen uit zijn zak haalde, ook hij werd aangehouden. Nog een derde man werd aangehouden omdat hij zich bemoeide met de aanhoudingen en agenten beledigde. De drie mannen zitten nog vast voor verhoor.

Steekwond door ruzie
Delft - Een 21-jarige vrouw uit Delft raakte woensdag 5 mei om 19.30 uur gewond toen een 19-jarige man haar stak met een aardappelschilmesje. De 23-jarige vriendin van de verdachte kreeg ruzie met hem, toen zij met haar 21-jarige vriendin uit wilde gaan. Haar vriend was het daar kennelijk niet mee eens. Op de Collignystraat escaleerde de ruzie en ontstond er wat geduw en getrek tussen het drietal. In portiek stak uiteindelijk de 19-jarige de 23-jarige Delftse in haar hand. Ziekenhuispersoneel behandelde haar verwonding. Agenten konden de man op basis van zijn signalement op de Papsouwseweg aanhouden. Hij zit nog vast voor verhoor.

Drie aanhoudingen voor overval woning
Zoetermeer - De politie hield woensdag 5 mei drie personen aan die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij een overval op een woning aan het Granietgroen. De 58-jarige bewoner raakte dinsdag 4 mei omstreeks 22.15 uur zwaargewond toen hij en zijn vrouw werden overvallen. Het slachtoffer zat op de bank toen twee overvallers aanbelden en door de vrouw van het slachtoffer te woord werden gestaan. De overvallers zagen kans de woning in te gaan en mishandelden het slachtoffer. Ook de vrouw van het slachtoffer kreeg klappen en raakte gewond. De overvallers verlieten even later de woning, het slachtoffer kreeg kort na de overval een hartstilstand. Ambulance personeel reanimeerde de man, met een hoogwerker van de brandweer werd het slachtoffer uit de woning gehaald. Het slachtoffer is zwaar gewond naar een ziekenhuis overgebracht.
De politie formeerde een recherche team (TGO) en hield in de loop van 5 mei drie personen aan die verdacht worden van betrokkenheid bij deze overval. De drie, twee vrouwen (54 en 60 jaar) en een man (60 jaar) uit De Haag en Zoetermeer zitten vast voor verhoor. De toestand van het slachtoffer is slecht, maar stabiel.

Autos vernield, politie zoekt getuigen
Zoetermeer De politie kreeg in de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 mei omstreeks 01.00 uur een melding dat er meerdere autos vernield zouden zijn in de Absrechtstraat. Toen agenten arriveerden vertelden buurtbewoners dat twee jongens zeven autos in de straat hadden bekrast. Bij navraag bleek op de Brandwijkstraat en Driebruggenstraat aan zes autos eveneens schade te zijn toegebracht. Een getuige die de jongens had gezien, kon een beschrijving geven van hen. Beide jongens hebben een lichte huidskleur en zijn tussen de 18 en 23 jaar oud. Eén van de jongens droeg een lichtgroene kaki trainingsbroek en zwarte schoenen. De jongen heeft kroeshaar, wat hij had vastgebonden in een staartje en droeg een petje. De andere jongen had een gladde, zwarte jas aan en had kort haar, donkere ogen. Hij droeg een licht gekleurde pet. Heeft u iets gezien of gehoord wat kan leiden tot identificatie van de daders? Belt u dan met de recherche van bureau Zoetermeer: 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Getuigen gezocht: diefstal kluis supermarkt
Zoetermeer De politie zoekt getuigen van een diefstal van een kluis uit een supermarkt op de Middelwaard. Een getuige zag dinsdag 4 mei om ongeveer 20.45 uur dat drie mannen een kluis in een winkelwagentje legden en er vandoor gingen. Uit navraag bij de supermarkt bleek dat daar een kluis miste. De getuige alarmeerde de politie. De volgende dag om ongeveer 15.30 uur belde een bewoner de politie dat er in een sloot op het Fonteinbos een opengebroken kluis lag. De recherche van Bureau Zoetermeer komt graag in contact met mensen die mogelijk iets gezien hebben van de diefstal van de kluis, het dumpen van de kluis in de sloot of misschien andere informatie hebben die kan helpen de daders te vinden.
De eerste verdachte was een jongen van ongeveer 18-20 jaar oud, ongeveer 1.80 meter lang en vermoedelijk van Marokkaanse afkomst. Hij had een smal gezicht, een tenger postuur, droeg een zwarte pet waaronder zijn krullen vandaan kwamen en een lichtblauw met geel gestreept shirt. De tweede verdachte was een jongen van ongeveer 18-20 jaar oud en was in het zwart gekleed. De derde verdachte was ouder, ongeveer 30-40 jaar oud en stond op de uitkijk. Hij was ongeveer
1.60-1.70 meter lang en droeg een half lange donkerblauwe broek tot boven zijn knie. Heeft u informatie die kan helpen de zaak op te lossen, neem dan contact op met de recherche van Bureau De Heemstraat via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.