Gemeente Tiel


Straatnaam vernoemd naar Tielse oorlogsheld

Het college van burgemeester en wethouders van Tiel heeft besloten dat het nieuwe regionaal archief/nieuwbouw SCW komt te liggen aan het J.S. de Jongplein. Met deze straatnaamgeving krijgt de in 1960 overleden Tielse Commissaris van politie J.S. de Jong een blijvende herinnering.

De aanleiding voor het besluit tot deze straatnaamgeving vormt het onderzoek van Tjeerd Vrij. In zijn boek 'Bittere tranen', een onderzoek naar de jodenvervolging in Tiel en omgeving, beschrijft Vrij het optreden van de Commissaris van politie De Jong. In 1942 diende De Jong zijn ontslag als Commissaris van politie in, omdat hij weigerde uitvoering te geven aan de opdracht om Joden te arresteren. Bovendien liet hij de lokale voorzitter van de Joodse Raad waarschuwen dat er een razzia gehouden zou worden.

Door deze daad heeft de heer De Jong vijftien Joden voor deportatie behoed. Ook stelde hij hierdoor zijn eigen leven in de waagschaal. De Jong was tijdens d e bezetting één van de weinige in zijn functie, die deze consequenties trok uit zijn persoonlijke opvattingen. Direct na de oorlog werkte De Jong mee aan het zuiveren van het politiekorps van Apeldoorn. Deze speciale opdracht kreeg de heer De Jong van de regering. Na een jaar werd hij benoemd tot korpschef van de Apeldoornse politie.