Milieudienst Rijnmond


06.05.2010 9:30

Duurzaamheidskring Rijnmond boekt resultaat

Een jaar na de start is de Grafische Duurzaamheidskring Rijnmond al een succes. De kring werd opgericht om binnen de drukkerij-branche forse CO2-besparingen te bereiken, zowel in het drukproces als in de eigen bedrijfsvoering. Bij elkaar zijn er 87 duurzaamheidsacties uitgevoerd door de deelnemende bedrijven. Per medewerker daalde de milieubelasting met elf procent. De Rotterdamse mentaliteit, geen woorden maar daden, wordt hiermee maar weer eens onderstreept.

Volgens onderzoek van Stimular hebben alle ondernemers op hun eigen manier duurzaamheidsacties uitgevoerd in hun bedrijf. `Op vrijwel alle terreinen is vooruitgang geboekt voor het milieu en zijn kostenbesparingen behaald'. Een greep uit de resultaten: 22 concrete acties zijn ondernomen om het elektriciteitsverbruik terug te dringen, variërend van het plaatsen van energiebesparende hoogfrequente TL-buizen tot het uitzetten van overmatige verlichting. Dit leidde tot 60% besparing. Ook het sneller dichten van luchtlekken bij het gebruik van perslucht leidde tot energiebesparing.

Centrale registratie

Soortgelijke stappen vooruit zijn gezet bij het besparen van gas en het verminderen van emissies. Eén ondernemer produceert inmiddels CO2-neutraal, terwijl anderen in die richting werken. Een belangrijk aandachtspunt is ook het verminderen van grondstoffen en het voorkomen van afval. Hier turfden de onderzoekers vijftien concrete actiepunten die uiteenlopen van het vervangen van inktblikken door inktcontainers tot investeringen in chemieloze CTP-apparatuur. Medewerkers bedachten ook dat je papierrestanten kunt snijden tot A4 om dit te kunnen gebruiken als kopieerpapier. Ook op het gebied van vervoer hebben de bedrijven actie ondernomen. Zo werden er meer ritten gecombineerd, chauffeurs gedeeld en werd het wagenpark vergroend. Bovendien zijn alle bedrijven gestart met een identieke manier van registratie met behulp van de Milieubarometer. Hierdoor zijn de resultaten van de besparingsmaatregelen op termijn kwantitatief meetbaar en kunnen bedrijven zich met elkaar vergelijken en van elkaar leren.

Solide basis

De kring is acht maal bij elkaar geweest. Per bijeenkomst stond steeds één duurzaamheidsthema centraal. In de eerste maanden van het project heeft elke deelnemer gebruik gemaakt van de Duurzaamheid Quick Scan (DQS) van Syntens. Stimular en Syntens hebben met alle ondernemers individuele gesprekken gevoerd over duurzaam ondernemen. Volgens de samenstellers van het rapport is er een solide basis gelegd voor `duurzaam leren van elkaar' in Rijnmond. De deelnemers zijn van plan om de komende jaren zo'n vier tot zes maal per jaar bij elkaar te komen. Het doel daarbij is de bereikte resultaten vast te houden en verder te verbeteren. Het onderzoek is gepubliceerd op:
www.grafimediarijnmondmvo.nl

Over de Grafimedia Duurzaamheidskring Rijnmond

Op 15 oktober 2009 tekenden negen grafische bedrijven uit de regio Rijnmond een intentieverklaring om samen te gaan werken op het gebied van duurzaamheid. Het betreft een unieke samenwerking tussen bedrijven die aan de ene kant elkaars concurrent zijn, maar inzien dat ze op het gebied van duurzaamheid veel van elkaar kunnen leren. De leden van de Grafimedia Duurzaamheidskring Rijnmond komen onder leiding van de Stichting Stimular regelmatig bij elkaar om nieuwe ontwikkelingen te bespreken en bij elkaar in de werkplaats te kijken. De kring wordt ondersteund door Stichting Stimular, de branchevereniging KVGO, het Rotterdam Climate Initiative en Syntens.