Rechtbank Leeuwarden


Directeur ziekenhuis De Tjongerschans mag weer aan het werk

De kantonrechter heeft het ontslagverzoek voor de directeur van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen afgewezen, en bepaald dat het bestuur van het ziekenhuis de directeur weer tot zijn werk moet toelaten. Tevens moet het ziekenhuisbestuur een rectificatie publiceren.

De directeur van ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen is op 19 maart 2010 op non-actief gesteld door de Raad van Toezicht. De reden hiervoor was dat de directeur volgens het ziekenhuisbestuur bepaalde afspraken niet was nagekomen. Die afspraken houden onder meer in dat de directeur zijn bestuur van alle omstandigheden die verband houden met de strafrechtelijke onderzoeken die tegen hem en zijn (ex-)partner lopen, op de hoogte zal houden.

Volgens het ziekenhuisbestuur heeft de directeur niet gemeld dat zijn (ex-)partner met ingang van 29 januari 2010 weer in zijn woning verbleef. Dit terwijl die (ex-)partner op 23 juni 2009 strafrechtelijk is veroordeeld wegens witwassen, oplichting en verduistering. In verband hiermee is de (ex-)partner met ingang van 29 januari 2010 onder elektronisch toezicht geplaatst in de woning van de directeur.

Voor de kantonrechter staat vast dat partijen hebben afgesproken dat de directeur het ziekenhuisbestuur op de hoogte zou houden van alle omstandigheden die aanleiding zouden kunnen geven voor negatieve publiciteit rond de persoon van de directeur en daarmee voor het ziekenhuis. De directeur stelt dat hij wel heeft gezegd dat zijn (ex-)partner vanaf 29 januari 2010 in zijn woning elektronische detentie onderging. Het lid van de Raad van Toezicht tegen wie de directeur dat zou hebben gezegd, ontkent echter dat hij die informatie van de directeur heeft gekregen. Bewijs van de juistheid van één van beide standpunten is op dit moment niet voorhanden. Voor de kantonrechter is daarom in deze procedure niet komen vast te staan dat de directeur heeft verzwegen dat zijn (ex-)partner tijdens elektronische detentie bij hem thuis verbleef.

Zelfs indien de directeur het bestuur van het ziekenhuis niet (tijdig) zou hebben verteld van het elektronische huisarrest van zijn (ex-)partner, vindt de kantonrechter dit in de gegeven omstandigheden niet zodanig ernstig dat dit objectief gezien een ontslag zou kunnen rechtvaardigen. De directeur heeft zich aan de afspraak gehouden door het ziekenhuisbestuur steeds op de hoogte te houden van zijn privé-omstandigheden. De kantonrechter begrijpt wel dat het bestuur van het ziekenhuis hierdoor met nieuwe, mediagevoelige ontwikkelingen werd geconfronteerd die afbreuk deden aan het vertrouwen in haar directeur. Maar nu er nog geen enkele publiciteit was geweest over de elektronische detentie van de (ex-)partner van de directeur, gaat het te ver om te spreken van de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Volgens de kantonrechter heeft het bestuur van het ziekenhuis dan ook te voortvarend gehandeld door het vertrouwen in haar directeur op te zeggen en hem te ontslaan.

Het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst is door de kantonrechter daarom afgewezen. Het bestuur van het ziekenhuis moet de directeur binnen één week na de uitspraak weer toelaten tot zijn werkzaamheden. Bovendien moet het ziekenhuisbestuur een persbericht versturen waarin staat dat de kantonrechter het ontbindingsverzoek heeft afgewezen en dat de directeur binnen één week weer aan het werk mag.

LJ Nummers


BM3403
BM3408
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 6 mei 2010