Gemeente Lelystad

Steunvraag vijf woningbouwprojecten

Donderdag 6 mei 2010

De gemeente Lelystad heeft voor vijf woningbouwprojecten verdeeld over de stad een aanvraag ingediend voor de derde tranche van de Tijdelijke Stimuleringsregeling bij het Ministerie van VROM.

Geld voor vlot trekken projecten

Voor de derde tranche wordt door het Ministerie 100 miljoen euro landelijk beschikbaar gesteld voor het vlot trekken van de door de crisis stilgevallen of vertraagde projecten.

121 woningen

In de gemeente Lelystad komen vijf woningbouwprojecten in aanmerking voor de aanvraag. Het gaat in totaal om 121 woningen. Met de betrokken marktpartijen heeft overleg plaatsgevonden over de meest kansrijke aanvraag, de eigen inzet en de bijdrage van de gemeente uit het 'Antwoord van Lelystad'. Dit betekent maatwerk en ook dat de gemeentelijke bijdrage niet voor alle partijen even hoog is.

Verlaging 'vrij op naam'-prijs

Uit eerdere evaluaties is gebleken dat een verlaging van de 'vrij op naam'-prijs (VON) de grootste verkoopstimulans biedt. Hierdoor voldeden alle projecten uit de eerdere tranches aan de start- en bouwverplichting van het ministerie. Projecten die waren stilgevallen of vertraagd, gaan nu door de goede verkoopcijfers met de bouw starten. Deze opvatting wordt door de marktpartijen gedeeld, maar geeft uiteraard geen zekerheid. Meerdere factoren spelen mee zoals onder andere de economische situatie.

Medio juni besluit

Projecten voor de derde tranche moeten voor 10 mei zijn ingediend. De minister wil uiterlijk 18 juni een besluit nemen. Als toetsingscriteria voor de derde tranche gelden dat de start bouw voor 1 januari 2011 moet plaatsvinden en dat er een afbouwgarantie is afgegeven bij de start van de bouw.

---