Gemeente Lelystad

Voorjaarsnota 2010 is beleidsarm

Donderdag 6 mei 2010

Het college heeft in de vergadering van 4 mei een besluit genomen over het voorleggen van de voorjaarsnota 2010 aan de raad.

Beleidsarm document

De voorjaarsnota is normaal gesproken een kaderstellend stuk, waarin bestuurlijk richting wordt gegeven ter voorbereiding van de meerjarenbegroting 2011-2014. Dit jaar is de voorjaarsnota echter een beleidsarm document, waarin alleen onontkoombare maatregelen en technische actualisaties zijn opgenomen. De reden hiervoor is dat dit jaar een zeer bijzonder jaar is.

In najaar duidelijkheid

Het is duidelijk dat gemeenten voor grote bezuinigingsopdrachten staan, maar op dit moment is het nog onduidelijk in welke mate dit zal zijn. Gezien het verloop van de landelijke verkiezingen en het daarna te formeren kabinet wordt verwacht dat pas in het najaar voldoende duidelijkheid kan worden verkregen.

Bezuinigingsopdracht

Daarnaast waren er natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart en de collegevorming daarna. Deze is onlangs afgerond en het net aangetreden college van VVD, PvdA en Inwonerspartij heeft voor de uitwerking van het collegeprogramma ingezet op een bezuinigingsopdracht van 10 miljoen. Het uitgangspunt hierbij is dat de bezuinigingen moeten plaatsvinden binnen de bandbreedte van het handhaven van effectief sociaal beleid en het niet verhogen van de lasten van burgers.

Kostenbesparing terug naar burger

Een voorbeeld van dit laatste voornemen is dat de lagere kosten als gevolg van de overheveling van taken naar het Waterschap, die daar leiden tot verhoging van de waterschapslasten, voor het bespaarde deel teruggegeven worden aan de burger. Politieke besluitvorming hierover en over de andere bezuinigingen vindt plaats bij de begrotingsbehandeling in het najaar.

Licht negatief effect

De voorjaarsnota zelf heeft geleid tot een licht negatief effect door de actualisatie van bestaande budgetten zoals de technische aanpassingen, de ontwikkeling van de loon- en prijscompensatie en de algemene uitkering. Het college heeft zich wel op het standpunt gesteld de negatieve effecten voor het huidige begrotingsjaar 2010 niet te aanvaarden, maar op korte termijn hiervoor met concrete bezuinigingsvoorstellen te komen.

---