Gemeente Dantumadeel


'Vrijheid wereldwijd' tijdens 4 mei herdenking

Net als in voorgaande jaren vond er op 4 mei een herdenkingsdienst plaats in Damwâld, met aansluitend de kranslegging bij het gemeentelijk monument aan de Haadwei. Het thema van de herdenking was dit jaar 'Vrijheid wereldwijd, wat is daar voor nodig?'.

Burgemeester Arie Aalberts opende de herdenkingsbijeenkomst met een toespraak over het thema. Hij noemde daarin de vier voorwaarden die president Franklin D. Roosevelt op 6 januari 1941 stelde voor wereldwijde vrijheid: vrij zijn van angst, vrij zijn van zorgen over de eerste levensbehoeften, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Volgens burgemeester Aalberts is vooral de eerste voorwaarde 'vrij zijn van angst' de essentiëlste. "Vier Vrijheid Wereldwijd begint met uzelf te bevrijden van de angst voor wat dan ook, en daar tegen te strijden. Door anderen te bevrijden uit hun gevangenis van angst voor u, door hen ruimte te geven en de hand uit te steken. Vrijheid begint hier in uw hart. Laat het vrij!"

Nadat Gjalt Visser (orgel) en Joas Zuur (trompet) het Pie Jesu hadden gespeeld, was het tijd voor een speciale bijdrage van leerlingen van De Wingerd uit Damwâld. In hun bijdrage haalden zij hun eigen adoptiemonument aan de Achterwei aan, maar hadden zij ook aandacht voor vrijheid wereldwijd met een echt vredeslied en uitvoering van een dans met vertegenwoordigers uit verschillende landen.

Na een samenzang was het tijd voor een bijdrage van de verengiging voor dorpsbelangen Feanwâlden, die een gedicht en een verhaal vertelden. Na het zingen van it Fryske Folksliet trokken de aanwezigen richting het monument aan de Haadwei. Daar stond al een talrijk publiek te wachten op het vervolg van de herdenking.

Het spelen van 'The Last Post' was de aankondiging van de 2 minuten stilte, die werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus. Vervolgens vond de kranslegging plaats. De eerste krans werd gelegd door het gemeentebestuur van Dantumadiel door burgemeester Arie Aalberts, zijn echtgenote en leerlingen van De Wingerd. De tweede krans werd gelegd namens de bevolking van Dantumadiel door de heer Haakma en mevrouw Vastbinder samen met leerlingen van de Dr. J. Botkeschool. De derde krans werd gelegd namens de adoptieschool De Fontein en de vierde krans naamens de dorpsbelangen van Dantumadiel door dorpsbelang Feanwâlden. Een afgevaardigde van de Wapenbroeders legde een bloemstuk en vervolgens konden alle aanwezigen een bloem leggen. 4 mei herdenkingdienst

(Foto: Germ Westra)
4 mei herdenkingdienst

(Foto: Germ Westra)
4 mei herdenkingdienst

(Foto: Germ Westra)
4 mei herdenkingdienst

(Foto: Germ Westra)
4 mei herdenkingdienst

(Foto: Germ Westra)