Rijksvoorlichtingsdienst

Monument Grenadiers en Jagers verplaatst naar Ypenburg

Op historische locatie van Nederlandse militairen in de meidagen van 1940

DEN HAAG, 6 mei 2010. Het monument ter nagedachtenis van de gevechten die de Grenadiers en Jagers in de meidagen van 1940 leverden, krijgt op maandag 10 mei 2010 een waardige plaats op het voormalige 'strijdterrein' Ypenburg. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag en commandant van het Regiment Garde Grenadiers en Jagers, luitenant-kolonel Maurice Timmermans, onthullen om 11.00 uur het monument aan het Böttgerwater. De nieuwe locatie van het monument (het stond voorheen aan de Haagse Johan de Witlaan) doet meer recht aan de geschiedenis.

In de meidagen van 1940 wisten Nederlandse militairen het belangrijke vliegveld Ypenburg na zware gevechten te heroveren op Duitse luchtlandingstroepen. Bij de vijandelijkheden in de Haagse regio verloren 515 Nederlandse militairen het leven, 208 van hen behoorden tot het Regiment Garde Grenadiers en Jagers. Ter nagedachtenis zijn in de woonwijk Ypenburg diverse straten vernoemd naar gesneuvelde Nederlandse militairen.

Bij de ceremonie op 10 mei 2010 worden de krijgsmakkers herdacht die sinds de meidagen van 1940 - in Nederland en daar buiten - hun leven gaven voor het vaderland. Het moment is bewust gekozen, omdat het die dag precies 70 jaar geleden is dat het regiment betrokken raakte bij de zware gevechten in de Haagse regio.

De Gouverneur van de Residentie, Luitenant-generaal mr. Dick van Putten, alsmede de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Luitenant-generaal Lex Oostendorp, zullen bij deze plechtigheid aanwezig zijn.

De Regimentsfanfare "Garde Grenadiers en Jagers" verzorgt de muzikale omlijsting.




RVD Mediafeed