Onderbehandeling chronische pijn bedreigt arbeidsproductiviteit

06/05/2010 14:11

Grünenthal B.V.

Brussel, 6 mei 2010 - Onderbehandeling van chronische pijn kost Nederland jaarlijks honderden miljoenen. Dat is volgens Hilda Wieberneit-Tolman van het Pijn Platform Nederland de voornaamste uitkomst van het symposium Societal Impact of Pain, dat in Brussel werd gehouden. ,,Gebrek aan behandeling zal de komende jaren de arbeidsproductiviteit bedreigen'', aldus Weiberneit.

Tijdens het symposium, op 4 en 5 mei in Brussel, georganiseerd door de European Federation of IASP Chapters (EFIC) een Europese koepel van de International Association for the Study of Pain (IASP), werd duidelijk dat de gevraagde aandacht voor pijnbestrijding nog maar weinig effect heeft. Vrijwel alle sprekers, internationale medische en bestuurlijke experts op het gebied van pijnbestrijding, vroegen aandacht voor het probleem van de afnemende arbeidsproductiviteit als gevolg van pijn.

Veel patiënten blijken in stilte te lijden. In veel gevallen krijgen ze te weinig steun van hun behandelaar. Te vaak informeert de arts niet eens of de patiënt pijn heeft. De Zwitserse pijnexpert Eric Jensen noemt in dit verband het middel 'TLC: Tender Loving Care' als ondersteunende effectieve therapie, naast medicatie. Veel patiënten ervaren door het gebrek hieraan pijn als een gegeven en vragen niet om een behandeling. Toch worden de hoge kosten van chronische pijn steeds meer zichtbaar: zo staat lage rugpijn nummer 9 in de voorlopige lijst van prioriteiten van de Regieraad Kwaliteit van Zorg.

Van het deel van de wereldbevolking dat toegang heeft tot medische zorg wordt een groot deel niet voor pijn behandeld. Werkenden die pijn lijden, zijn daardoor steeds minder inzetbaar. Ze zeggen in veel gevallen (47%) zelfs hun baan op. Of verliezen onvrijwillig op grote schaal hun betrekking. "Hierdoor zullen de maatschappelijke kosten, gepaard aan de dubbele vergrijzing (steeds meer mensen worden steeds ouder) enorm toenemen", voorspelt Wieberneit. Pijn Platform Nederland is opgericht om de problemen rond pijn in Nederland onder de aandacht te brengen en om pijnlijders te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

Chronische pijn is een klacht die zich bij iedereen kan voordoen, ongeacht geslacht, leeftijd, opleidings- of inkomensniveau. Het is een aandoening die afgezien van het enorme persoonlijke lijden een grote sociale en economische last met zich meebrengt. Serdan Erdine voorzitter van het World Institute of Pain pleitte dan ook tijdens het congres voor de erkenning van pijn als zelfstandige ziekte.

In veel gevallen kan de behandeling doeltreffender. Sterke pijnstillers zoals bijv. morfinepleisters moeten niet alléén voor pijnbestrijding bij kanker in worden gezet maar zijn soms ook nodig bij goedaardige aandoeningen. Daarnaast is een goed doordachte multidisciplinaire aanpak noodzakelijk.

'The Societal Impact of Pain' over pijn (ref.1).


- 80% van de wereldbevolking heeft geen toegang tot pijnbestrijding


- Een op de zes inwoners van de EU heeft op één of andere wijze last van

chronische pijn


- Een op de zes van die patiënten ondervindt daarvan zoveel hinder dat hij niet

kan werken


- 47 % van de chronische pijnpatiënten verandert hierom van baan


- 10 % van de chronische pijnpatiënten zoekt geen behandeling omdat ze denken dat

dit niets uithaalt


- In de vijf grote EU-landen (Du, Fra, UK, Sp, It) wees een onderzoek onder

50.000 mensen uit dat hoewel ze toegang hebben tot reguliere medische zorg 3,47

% van de onderzochte personen nog iedere dag ernstige pijn ondervond


- De typische pijnpatiënt is vrouw, tussen de 40 en 50 jaar oud met een laag

inkomen en een laag opleidingsniveau


- Van de pijnklachten 'scoort' lage rugpijn het hoogst (65%), hoofdpijn is tweede

met 32%

First EFIC Symposium 'Societal Impact of Pain' op 4 en 5 mei in Brussel. Gesponsord door Grünenthal GmbH.

De impact van chronische pijn (ref.1):


- Pijn beheerst het leven van 6 op de 10 patiënten


- Bij 19% was de pijn na een jaar toegenomen


- 53 % heeft moeite met de zorg voor kinderen


- 65% is bang dat hij dor de pijn moet stoppen met werken


- 44% voelt zich alleen in het bestrijden van de pijn


- Tweederde voelt zich angstig of depressief als gevolg van de pijn


- Bij 28% is de pijn zo hevig dat ze soms willen sterven


- 95% van de patiënten lijdt na een jaar behandelen voortdurend pijn


- En toch gelooft 64% dat ze de meest passende behandeling krijgen

ref 1. Bron: Painstory (www.painstory.org)