Rechtbank Zwolle-Lelystad


Zes jaar en tbs voor ontkennende verdachte Lettele

Zwolle-Lelystad, 6 mei 2010 - Vandaag heeft de rechtbank in Zwolle een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs. De man wordt verdacht van poging tot doodslag en vrijheidsberoving van een jonge vrouw.

De zaak
De jonge vrouw fietste in de nacht van 19 oktober 2009 van een uitgaansgelegenheid naar haar huis in Lettele. De man heeft de vrouw van de fiets getrokken en heeft haar keel dichtgeknepen waarbij zij het bewustzijn heeft verloren. Daarbij heeft hij gezegd haar te willen vermoorden. Nadat zij bewusteloos is geraakt heeft hij haar achtergelaten.

Overwegingen rechtbank
Uit technisch bewijs, waaronder een bandenspoor en een schoenenspoor, is gebleken dat verdachte met zijn bestelbus op het plaats delict is geweest. Dat vindt ook steun in de gegevens van een in beslag genomen navigatiesysteem, waaruit blijkt dat verdachte rondom het tijdstip van de feiten in de directe omgeving is geweest. Daarnaast is er een telefoongesprek van verdachte afgeluisterd waarin hij heeft gezegd: "dat is niet de Tom Tom die ik toen in gebruik had".

Ook het uiterlijk van verdachte voldoet op onderdelen aan de daderomschrijving. Verdachte heeft geen sluitend alibi voor de periode waarin de feiten hebben plaatsgevonden.

Uit psychiatrisch en psychologisch onderzoek van verdachte blijkt dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is, maar dat nog wel gesproken kan worden van verwijtbaarheid. Vanwege de grote kans op herhaling en gezien het ernst van de feiten is door de deskundigen klinische behandeling geadviseerd.

Straf
De rechtbank heeft verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en tbs. Daarnaast moet verdachte een bedrag van EUR2.590,- aan het slachtoffer betalen.

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 6 mei 2010