Moeders krijgen vaker ontbijt op bed dan vaders

06/05/2010 14:45

Nationaal Schoolontbijt

Moeders krijgen vaker ontbijt op bed dan vaders

Onderzoek: Moederdagontbijt ongekend populair onder basisschoolkinderen

Wageningen - 6 mei. In het kader van Moederdag aanstaande zondag heeft de organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt onderzoek laten doen onder basisschoolleerlingen uit groep 1 tot en met 8. Daaruit blijkt dat Moederdag de bekendste bijzondere dag is, dat een speciaal Moederdagontbijt ongekend populair is en dat moeders op Moederdag vaker een ontbijt op bed krijgen dan vaders op Vaderdag. Ook blijkt dat eenderde van de kinderen doorgaans voor de televisie ontbijt.

Het onderzoek, uitgevoerd door Qrius onder 533 basisschoolleerlingen, wijst uit dat Moederdag het met 99% qua bekendheid wint van Koninginnedag (93%), Dierendag (84%), Valentijnsdag (68%) en Bevrijdingsdag (42%). Meer dan 8 van de 10 kinderen (82%) bereidt een speciaal Moederdagontbijt, alleen of met de hulp van broertjes, zusjes of papa. In 1 op de 10 gezinnen wordt Moederdag wel gevierd, maar gaat Vaderdag ongemerkt voorbij. De vaders krijgen op Vaderdag ook minder vaak een ontbijtje op bed (46% versus 53%). Doordeweeks ontbijten de meeste kinderen met hun moeder (80%) en krap eenderde (30%) met hun vader. Eenderde van de kinderen geeft aan 's ochtends bij de televisie te ontbijten.

Het Nationaal Schoolontbijt

Om het belang van een goed ontbijt te onderstrepen bood de organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt de kinderen van alle basisscholen de mogelijkheid online (op www.schoolontbijt.nl) hun persoonlijke Moederdagontbijtplacemat te maken. Het Nationaal Schoolontbijt wordt elk jaar in november georganiseerd. Dit jaar zullen wederom op 2.500 scholen ruim 575.000 kinderen samen ontbijten en maken ze via lesmateriaal kennis met de noodzaak van een ontbijt als start van de dag.

Het belang van ontbijt

Een goed ontbijt helpt het lichaam op gang, voorkomt concentratie-problemen op school en is belangrijk bij het nastreven van een gezond gewicht. Dat het nodig is het belang van een goed ontbijt te blijven onderstrepen, bleek vorig jaar uit een onderzoek onder 1.222 leerkrachten van scholen die deelnamen aan Het Nationaal Schoolontbijt. De uitkomst hiervan was dat 1 op de 6 leerlingen niet altijd (voldoende) ontbijt. Bij gezinnen met een laag welstandsniveau is dit zelfs 1 op de 3. Om die reden juichen zowel het Voedingscentrum en Convenant Gezond Gewicht Het Nationaal Schoolontbijt elk jaar toe. Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.schoolontbijt.nl