Ben Verwaayen in Dyademagazine: Miljarden voor onderwijs

06/05/2010 14:53

Dyade

In de rapportages van de ambtelijke (Balkenende) commissies die medio april zijn verschenen staan verregaande mogelijkheden om te kunnen bezuinigen op het onderwijs. Combineer dat met de bestaande bezuinigingen op bestuur en management, het dalend aantal leerlingen in Nederland, het sluiten van 66 scholen vorig jaar (marktonderzoek Dyade), de voortdurende discussie over zwakke scholen, het dreigende lerarentekort (door vergrijzing en uitstroom) kritische ouders die klagen over vieze toiletten en te weinig parkeerplaatsen en het beeld van een crisis in het onderwijs in Nederland doemt op. Tijd voor een interview met wellicht Nederlands crisismanager nummer één: Ben Verwaayen.

Verwaayen redde begin van deze eeuw telecommunicatie reus Britisch Telecom van de ondergang. Door compromisloos te kiezen voor vernieuwing bloeide het bedrijf weer helemaal op. Nu staat hij aan het roer van het Frans-Amerikaanse Alcatel-Lucent (78.000 medewerkers en een omzet van meer dan Euro 15 miljard). Verwaayen wordt wel eens het belangrijkste exportproduct van de Nederlandse managementschool genoemd. In 2006 was hij voorzitter van de commissie die het verkiezingprogramma van de VVD schreef.

Hoe kijkt u aan tegen verder gaande bezuinigingen in het onderwijs?

Kijk, deze voorstellen moeten worden gedaan omdat de overheidsuitgaven uit de hand zijn gelopen. Kort samengevat: we hebben te veel geconsumeerd en we hebben te weinig geïnvesteerd. Dat betekent dat we dus nu keuzes moeten maken. En als je keuzes moet maken, moet je niet alleen kijken naar wat goed is voor de korte termijn maar ook wat goed is voor keuzes op lange termijn. We hebben geld geleend van onze kinderen en we zijn nu ook nog bezig, zonder enige vorm van schaamte, geld te lenen van onze kleinkinderen. Dat is onacceptabel. Het is ook onacceptabel dat we ze van dat geleende geld niets teruggeven. En wat we daarvoor terug zouden moeten geven is 'verdienvermogen'. Het 'verdienvermogen' in de nieuwe wereld is 'kennis kunde en vaardigheid. En kennis, kunde en vaardigheid is onderwijs. Het laatste waar je dus op moet bezuinigen is onderwijs. Onderwijs als plaats van bezuinigingen: Nee! Als plaats voor radicale verbetering en investeringen; absoluut!

Wat is de betekenis van goed onderwijs voor de mondiale concurrentiepositie van Nederland?

Nederland moet het in de mondiale concurrentieslag hebben van twee zaken. De kennis, kunnen en vaardigheden van mensen en de ligging. De ligging is perfect; dus het gaat om de menselijke component. Daar moeten we dus niet in gezapigheid gaan vervallen. Evident is.....

U kunt verder lezen op www.dyade.nl of een gratis proefabonnement aanvragen.

Schoolbesturen kunnen gedurende een half jaar gratis het Dyademagazine toegezonden krijgen. Daarna vervalt het toezenden automatisch en zonder enige verplicting.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dyade.nl