Cordaid Memisa redt levens duizenden moeders en ongeborenen

06/05/2010 15:20

Cordaid

Cordaid Memisa redt levens duizenden moeders en ongeborenen

Hulporganisatie helpt moeders in Afghanistan

Moederdag is er voor alle moeders wereldwijd. Dus óók voor moeders in het door oorlog geteisterde Afghanistan. Vanzelfsprekend vindt Cordaid Memisa. Daarom zet de ontwikkelingsorganisatie zich in voor het terugdringen van moedersterfte in dit land. Nu nog sterft één op de zes vrouwen door complicaties voor, tijdens of na de bevalling. Verbetering van verloskundige faciliteiten, toegang tot gezondheidszorg en opleidingscentra voor verloskundigen moeten aan dit dramatische sterftecijfer zo snel mogelijk een eind maken.

In ons land zijn zwangerschap en bevalling gelukkig dingen waar we blij om zijn. Het zijn gebeurtenissen waar we naar uitkijken. Helaas is dat niet overal het geval. In veel ontwikkelingslanden is deze periode voor veel vrouwen er één van grote onzekerheid en risico's. Ook in Afghanistan loopt het nog veel te vaak verkeerd af met een zwangere vrouw. Een vrouw in nood redt het meestal niet vanwege de afstand naar het ziekenhuis. Die is onevenredig groot. De wegen zijn slecht begaanbaar en het vervoer minimaal. Vrouwen die thuis in barensnood verkeren of slachtoffer zijn van ernstige nabloedingen hebben ook vaak het nakijken naar goede verloskundige begeleiding. Er zijn domweg te weinig goed opgeleide verloskundigen in het land.

Cordaid Memisa en haar Afghaanse lokale partners sloegen de handen ineen en zetten de afgelopen jaren talloze medische en verloskundige voorzieningen op in Kandahar en Uruzgan. Kwaliteit en capaciteit van de verloskundige zorg zijn hier sterk verbeterd. De afgelopen vijf jaar is het aantal consultaties aan zwangere vrouwen in Uruzgan verdrievoudigd. Tien keer zo veel vrouwen bevallen in klinieken en een toenemend aantal zorgverleners en artsen kunnen keizersnedes uitvoeren waardoor duizenden vrouwen- en kinderlevens gered werden. Dat steeds meer jonge vrouwen tot verpleegkundige en vroedvrouw worden opgeleid is voor de conservatieve zuidelijke provincie Uruzgan,een doorbraak. Tot voor kort mochten vrouwen hier niet naar school.

Steeds meer vrouwen in Afghanistan kunnen dankzij de succesvolle samenwerking tussen Cordaid Memisa en lokale hulporganisaties hun kindje veilig ter wereld brengen. Eindelijk kunnen Afghaanse moeders zich óók op hun baby verheugen!

Terugdringen van vrouwensterfte is een van de Millenium-doelstellingen. Cordaid Memisa voert hiervoor in 2010 campagne.





http://www.cordaidmemisa.nl