FloraHolland


* CAO

Bolbloemenbericht week 17

FLORAHOLLAND (6 mei 2010) - De meeste producten werden aanzienlijk beter betaald in de verslagweek. Terwijl voor de meeste producten de inkoop voor Moederdag nog moest beginnen werden met name bij de wat langer houdbare producten de prijzen steeds beter. De importaanvoer was door de nasleep van de vulkaanuitbarsting nog altijd niet terug op het oude niveau en ook dat deed internationaal de vraag naar het aanbod toenemen. De 70 miljoen bolbloemen betekende een daling van de aanvoer van 20% in vergelijking met vorige week. Die daling komt overigens voor een belangrijk gedeelte voor rekening van de tulpen. De gemiddelde prijs kwam nu uit op EUR 0.18 en dat is 4 centen beter dan vorige week. Overigens ook ten opzichte van vorig jaar en dat is bij een exact gelijk overall aanbod een mooi bewijs van het marktherstel die we voorzichtig toch hier en daar bespeuren. De valutakoersen laten wat dat betreft een gunstige ontwikkeling zien voor de bloemenexport. De verwachting voor Moederdagweek 18 ziet er op het moment van schrijven goed uit. Alles is een stuk beter aan de prijs en dus gaan de moeders weer volop in de bloemen gezet worden. De verwachting voor de week na Moederdag is gematigd want daarin valt de vrije Hemelvaartsdag welke doorgaans leidt tot lange vrije weekenden voor veel consumenten. Maar of men daadwerkelijk erop uittrekt zonder bloemen en hoe het aanbod zich zal ontwikkelen al naar gelang de weersomstandigheden: het is pure speculatie en laat zich dus moeilijk voorspellen. Feit is dat we aan het einde van de maand op 30 mei met de Franse Moederdag nog een belangrijke Bloemenfeestdag tegoed hebben. Die vraag zal in week 21 pieken.

Tulp
Ook deze week profiteerde de tulpenmarkt nog van (de nasleep van) de aswolk. De prijzen trokken verder aan, mede omdat de aanvoer naar Europa van concurrerende producten nog altijd niet op het oude niveau lag. Het nu wel snel afnemende tulpenaanbod kwam concernbreed 30% lager uit op 40 miljoen stuks en die maakten 2 centen meer dan vorige week. De EUR 0.112 gemiddeld was al een mooi gegeven en ligt daarmee ook een kleine stuiver hoger dan het rampslot van vorig jaar. Op het moment van schrijven trekken de prijzen wederom flink door en dus kunnen veel moeders ervan rekenen dat er tulpen in het boeket zitten. Het leidt al met al tot een mooi slotakkoord van dit spannende seizoen. In Rijnsburg bedroeg de aanvoer van tulpen ruim 14 miljoen stelen waarvan 2,3 miljoen `plukkers'. De middenprijs kwam uit op EUR 0,110 en voor de plukkers EUR 0,054. Het prijsniveau van de kastulpen ligt ruim een stuiver boven de prijs van vorig jaar en voor de plukkers een kleine cent beter.

Lelie
De aanvoer van lelies nam met 10% toe tot 5,7 miljoen stuks. Met uitzondering van de wat dat betreft op een mooi niveau stabiele Orientals, verbeterden alle hoofdgroepen in prijs. De Longiflorum deden EUR 0.56 gemiddeld en scoorden daarmee een klein dubbeltje hoger. De Aziaten en LA's verbeterden met ongeveer een stuiver tot respectievelijk EUR 0.42 en EUR 0.41 en de Orientals bleven op EUR 0.71 staan. Voor alle lelies een dikke stuiver beter dan vorig jaar. En dat bij een stijgend aanbod van alle hoofdgroepen, met uitzondering van de Longiflorums. Want dat aanbod ligt ongeveer 10% lager dan vorig seizoen.
In Aalsmeer kwam de prijsvorming bij de lelies in aanloop naar de Moederdag tegen de verwachting in behoorlijk onder druk te staan. De aanvoer bij de GP Oriental-lelie lag ongeveer 30% hoger dan voorgaande week. Met name op donderdag was de aanvoer fors. Dinsdag werd er gemiddeld nog EUR 0.78 per steel neergeteld maar vrijdag was hier nog EUR 0.61 van over. Met name de zwaardere lelies moesten aan het einde van de week over het algemeen inleveren. Op vrijdag was de prijsvorming uitermate grillig, een prijsval in dezelfde koop van meer dan 30 cent was geen uitzondering. De aanvoer van de Longiflorum lag deze week ongeveer 10% lager dan voorgaande week. Ook hier bij de prijsvorming hetzelfde beeld als bij de Oriental-lelies. Dinsdag met een gemiddelde prijs van EUR 0.62 zeer goede prijzen maar op vrijdag lag de gemiddelde prijs nog op EUR 0.48 en daarmee op hetzelfde niveau als verleden jaar. Ook deze week werden de 1-koppers over het algemeen weer erg goed betaald. De veilgroep LA/Aziaat liet deze week een aanvoer zien die 30% hoger lag dan voorgaande week. Maandag lag de gemiddelde prijs met EUR 0.48 het hoogst en vrijdag met EUR 0.37 een stuk lager. Ook in deze veilgroep lag de aanvoer aan het einde van de week aan de hoge kant. Rood werd over het algemeen het best gewaardeerd, de aanvoer van rood is dan ook niet al te groot.
In Rijnsburg kenmerkte de week zich met een vlotte verkoop op een mooi prijsniveau. De vrijdag viel met het oog op Moederdag eigenlijk een beetje tegen. Het was zeker niet slecht, maar het duurdere werk bleef uit, enkele uitzonderingen daargelaten. Eén van de sterke Oriental-hybriden deze week was `Robina'. `Zware' Robina bracht rond de EUR 2,- op met uitschieters naar EUR 2,25. Ook de Longiflorum groep met een week gemiddelde van EUR 0,61 was goed in trek. Dit gold zowel voor de Hollandse als de import aanvoer. Bij de Aziaten en LA-Hybriden werd weer goed geld betaald voor de rose cultivars. Waar vorige week 'Salmon Classic' nog bijna 1/3 van het LA-Hybride aanbod voor zijn rekening nam, waren het nu weer de gele cultivars die de overhand hadden. Totaal kwamen er deze week bijna 800.000 Lelie's voor de klok waar gemiddeld EUR 0,57 voor betaald moest worden. Met 17% minder aanbod kwam de middenprijs ruim 11 cent hoger uit t.o.v. vorig jaar.

Freesia
De Freesia-aanvoer steeg weer tot boven de 10 miljoen stelen 's in de week en ondanks deze 15% hoger aanvoer swingden de prijzen mee omhoog. De EUR 0.17 voor de enkelbloemigen en EUR 0.20 gemiddeld voor de dubbelbloemigen zijn mooie prijzen. Het contrast met 2009, toen in de vergelijkbare week een klein dubbeltje minder werd betaald, is gelukkig onveranderd groot.

Iris
De aanvoer van de Irissen steeg naar 2,2 miljoen stuks en ook hier ging de prijsvorming mee omhoog naar EUR 0.13. Bij een iets hoger aanbod dan vorig jaar een mooie stuiver beter.

Calla
De aanvoer van Calla's zat eveneens in de lift. Ruim 1 miljoen kleinbloemigen is een stijging van 25% en de gemiddelde prijs van EUR 0.61 is prima. Weer een stuiver beter dan vorige week en, bij 30% minder aanbod dan vorig seizoen, bijna 3 dubbeltjes verbeterd ten opzichte van 2009.

Ornithogalum en Ranonkels
De aanvoer van Ornithogalum verdubbelde bijna deze week tot 1,5 miljoen stuks en de prijs bleef er met EUR 0.20 gemiddeld goed op. De Ranonkelaanvoer daalde naar 1,7 miljoen stuks voor gemiddeld bijna EUR 0.19. Van beide productgroepen ligt het aanbod ongeveer 30% lager dan vorig jaar en de prijsvorming een (kleine) stuiver beter.

Hyacint
Het Hyacintenaanbod daalde naar 600.00 stuks die voor EUR 0.22 van eigenaar verwisselden. Dus ook deze productgroep pakt een stuiver verbetering mee en ligt bijna op het dubbele prijsniveau als vorig rampjaar. Bij 40% minder aanvoer nu een gezondere ontwikkeling voor de aanvoerders die lang doorgaan.
Amaryllis
De Amaryllisaanvoer en prijsvorming bleef redelijk stabiel op 240.000 stuks voor EUR 0.63. Bijna 3 stuivers beter dan vorig jaar.