Rotterdams Conservatorium / Dansacademie


Stefanie Kenter en Anne-Jet Verkammen. Foto Ed van Ree.

Dag van de Jonge Jury

Woensdag 14 april jl. bezochten twintig leerlingen van de Havo voor Muziek en Dans samen met docente Nederlands Lucia Stada de Dag van de Jonge Jury, die plaatsvond in het Circustheater in Scheveningen.

Lucia Stada: "Ik doe dat jaarlijks met een delegatie leerlingen uit klas 1 en 2. Ieder jaar zijn er vijf genomineerde boeken, die op die dag worden aangeprezen door een groepje leerlingen. Dat gebeurt altijd op statische wijze: leerlingen lezen om en om voor waarom ze het door hen gekozen boek zo goed vinden en waarom het moet winnen. Uiteindelijk komt er een winnaar uit de bus: de Prijs van de Jonge Jury. Bijzonder aan deze prijs is dat het boek door jonge mensen (tussen 12 en15 jaar) wordt gekozen, dus niet door een volwassenenjury. Het leek mij nou eens leuk om het boek aan te prijzen door middel van een liedje. Stefanie Kenter en Anne-Jet Verkammen (klas 1M) hebben dat gedaan, begeleid op piano door Rowan de Vos (4M). Het was geweldig! De hele dag was het in de grote zaal van het Circustheater een herrie van jewelste (allemaal schoolklassen...), maar toen de meisjes gingen zingen, viel de zaal stil. De bezongen schrijfster, Maren Stoffels, was zeer ontroerd."

Stefanie Kenter: "Een paar weken geleden vroeg mevrouw Stada aan Anne-Jet en mij of we een liedje wilden maken voor de Dag van de Jonge Jury. De Prijs van de Jonge Jury is voor het beste jeugdboek. Anne-Jet en ik hebben toen een tekst gemaakt over het boek Op blote voeten van Maren Stoffels, op de melodie van What your made of van Lucie Silvas. Dat boek was één van de vijf genomineerde boeken. Toen we woensdag 14 april met twintig leerlingen en Birgit en mevrouw Stada naar de Dag van de Jonge Jury gingen, moesten we eerst naar de zaal waar de opening van de dag was. Daarna gingen kinderen workshops doen of schrijvers interviewen. Aan het einde van de dag waren er kinderen die gingen zeggen wat ze leuk vonden aan het boek. Toen gingen Anne-Jet en ik zingen en Rowan begeleidde ons op de piano. De hele tijd praatten er mensen door elkaar, maar toen wij begonnen, werd het heel stil. Het was heel leuk; er waren vijftienhonderd mensen in de zaal! Aan het eind was het applaus heel erg hard en was er een staande ovatie, en Maren Stoffels vond het heel leuk.
Francine Oomen heeft uiteindelijk de prijs gewonnen met haar boek Hoe overleef ik mijn vriendje (en hij mij). Na de uitreiking zijn we naar Maren Stoffels gegaan en die gaf ons toen een zonnebloem. Zij heeft ook een handtekening gezet in het boek."

Hier volgt de tekst van het liedje van Stefanie en Anne-Jet:

Het was zomer
Ik lag lekker in de zon
Ik hoorde een wagen en jij stapte uit
Ik kan het niet helpen
Al die kriebels in mijn buik
Maar ik ben niet zo als ik wil zijn

En het maakt niet uit
Wat ik ook doe
Alles gaat verkeerd
Er is maar één ding wat ik wil

Refrein
Het is niet wat je maakt, al die fouten.
Ik wil vrienden, liefde.
Wat wil ik noumeer?
Het is niet erg, die fouten
Die ik maak
Ik leer er toch van, of niet soms

Ik hoor je praten, maar de woorden gaan door me heen Ik heb korte stekels, maar je mag me zoals ik ben Alles is anders dat weet jij maar al te goed
Maar ik ben niet zoals ik wil zijn

En het maakt niet uit
Wat ik ook doe
Alles gaat verkeerd
Er is maar één ding wat ik wil

Refrein
Het is niet wat je maakt, al die fouten
Ik wil vrienden, liefde
Wat wil ik noumeer?
Het is niet erg, die fouten
Die ik maak
Ik leer er toch van, of niet soms

Wat is de definitie van liefde?
Waarom voel ik dit voor iemand?
Wat moet ik nou weer met die Elsa?

Het was zomer
Elsa zwom nooit
Er is iets mis met haar

Refrein
Het is niet wat je maakt, al die fouten
Ik wil vrienden, liefde
Wat wil ik noumeer?
Het is niet erg, die fouten
Die ik maak
Ik leer er toch van
Het is niet wat je maakt, al die fouten
Ik wil vrienden, liefde
Wat wil ik nou meer?
Het is niet erg, die fouten
Die ik maak.
Ik leer er toch van
Ik leer er toch van
Ik leer er toch van

Eveline van de Ven (klas 1D): "We vertrokken naar het station om 09:00 en gingen naar het Circustheater Scheveningen. Eerst gingen we in de zaal zitten en luisterden naar gesprekken/ interviews met schrijvers. Daarna was de eerste ronde van gesprekken die je zelf in een kleine salon kon stellen samen met een groep kinderen. Ik heb een gesprek gehad met Roger H. Schoenmans, de schrijver van Blizzard. Je kon ook workshops doen. Daarna volgde weer een tijd van gesprekken met schrijvers. Toen kwam er de tweede ronde met gesprekken en schrijvers.Ten slotte kwamen er pleidooien voor boeken en Stefanie en Anne-Jet hebben zelfs een lied geschreven en gezongen begeleid door Rowan op dat grote podium! Daarna gingen we naar buiten en kregen een boek, twee tijdschriften, twee boekenleggers en een kaart."

Bekijk een filmpje over de Dag van de Jonge Jury op YouTube. Bezoek de website van de Dag van de Jonge Jury.

Foto Ed van Ree.