President Medvedev bouwt eerste CO2 neutrale gebouw in Rusland

06/05/2010 15:48

VELUX Nederland B.V.

De Meern, 6 mei 2010. Na een zeer positief bezoek vorige week aan Green Lighthouse, heeft president Medvedev besloten om het eerste CO2 neutrale gebouw in Rusland te gaan bouwen. Green Lighthouse, het eerste openbare CO2 neutrale gebouw in Denemarken laat zien dat het mogelijk is om gebouwen neer te zetten die CO2 neutraal zijn en tegelijkertijd zorgen voor voldoende daglichttoetreding, natuurlijke ventilatie met voldoende frisse lucht en een prettig binnenklimaat. Bovendien laat het gebouw zien dat het mogelijk is dat een klimaatvriendelijk gebouw voldoet aan de wettelijke doelstellingen van 2020 met de standaard bouwcomponenten van vandaag.

De President van de Russische Federatie Dmitri Medvedev heeft na het tweedaagse Russische staatsbezoek aan Denemarken vorige week besloten om in Rusland zijn eigen Green Lighthouse te bouwen. Dit besluit werd genomen één dag nadat de President Green Lighthouse bezocht, een Studenten Service Centrum van de Universiteit van Kopenhagen. Tijdens een vergadering van de Commissie voor Modernisering en Technologische ontwikkelingen van de Russische economie, kondigde President Medvedev het besluit aan om het eerste CO2 neutrale gebouw in Rusland te bouwen naar het voorbeeld van Green Lighthouse in Kopenhagen.

Bij het bezoek aan Green Lighthouse kreeg de Russische President Medvedev een rondleiding door de Rector Magnificus Ralf Hemmingsen, de Minister van Klimaat en Energie Lykke Friis, de CEO van de VELUX Groep, Jorgen Tang-Jensen en de CEO van COWI, Lars- Peter Sobye. President Medvedev toonde grote interesse in het idee achter het gebouw met zijn visionaire energieontwerp.

Hoge daglichtnormen en optimaal gebruik zonne-energie

"We zijn zeer verheugd te horen dat het CO2 neutrale energieontwerp en de hoge normen voor leefcomfort en binnenklimaat worden overgenomen in een soortgelijk Russische project. Als Project Manager van de Green Lighthouse Commissie heeft de VELUX Groep aangeboden om de Commissie voor Modernisering en Technologische ontwikkelingen van de Russische economie te voorzien van advies," vertelt Jorgen Tang-Jensen. "Dit is een zeer vruchtbaar resultaat van wat wij hebben ervaren als een succesvol bezoek van President Medvedev. Rusland staat voor een uitdagende overgang van het gebruik van fossiele energie naar duurzame energiebronnen en wij delen graag onze kennis over duurzaam bouwen met de Russische samenleving," aldus Tang-Jensen.

Innovatieve samenwerking beloond

Green Lighthouse is het resultaat van een unieke samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, waaronder de Universiteit van Kopenhagen, het Ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie, de stad Kopenhagen, VELFAC en de VELUX Groep. De partners werkten samen met als doel het bouwen van een nieuw duurzaam kantoorgebouw met een optimale balans tussen energie-efficiëntie, visionaire architectuur, gezond binnenklimaat en goede daglichtcondities. In 2009 werd deze samenwerking bekroond met de 'Innovative Cooperation Prize' van de Deense Bouwmaterialen Industrie vanwege de uitgebreide samenwerking tussen de verschillende vakgebieden en de manier waarop zij allemaal hebben nagedacht over de CO2 neutraliteit van het gebouw, terwijl de gezondheid en het leefcomfort van de gebruikers het belangrijkste uitgangspunt bleven.

Over VELUX

VELUX zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt VELUX oplossingen voor platte daken. Het assortiment van VELUX bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.

De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die bij een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.velux.com