Inspectie Verkeer en Waterstaat


binnenvaartschepen

Ook Bureau Veritas gemachtigd voor inspecties binnenvaartschepen

Nieuwsbericht | 06-05-2010

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft het klassenbureau Bureau Veritas gemachtigd om vanaf 6 mei inspecties uit te voeren voor certificering van binnenvaartschepen.

Deze taakoverdracht maakt deel uit van de plannen van IVW om in de periode van 2010 tot en met 2011 alle certificerende werkzaamheden voor binnenvaartschepen over te dragen aan marktpartijen. In maart werd Lloyd's Register al gemachtigd door IVW.

IVW blijft toezicht houden op uitbestede taken, zoals het toezicht door de klassenbureaus, de particuliere instellingen en de erkende bedrijven, door systeemtoezicht en reality-checks.

IVW houdt het afgeven van certificaten voorlopig nog in eigen hand. De klassenbureaus leveren hiervoor de informatie aan.

Met de inwerkingtreding van de nieuwe Binnenvaartwet gaat IVW zich meer richten op haar rol als handhaver. Daarbij zal ze blijven investeren op kennis. Daarnaast ongevalsonderzoek en handhaving op de Wet vervoer gevaarlijke stoffen. IVW zal hierbij gebruikmaken van risicoanalyse, eigen thematische acties en acties in samenwerking met Rijkswaterstaat.