Gemeente Heemskerk


dinsdag, 04 mei 2010

College presenteert jaarstukken 2009

Het college van Heemskerk presenteert de jaarstukken 2009. In het jaarverslag en de jaarrekening wordt aangegeven wat in 2009 door de gemeente is uitgegeven en wat de burger hiervoor terugkrijgt. De raad behandelt deze stukken in zijn vergadering van 27 mei. De accountant heeft een goedkeurende verklaring afgegeven.

In het jaarverslag en de jaarrekening 2009 is het totaal van de lasten EUR 92,0 miljoen en het totaal van de baten EUR 91,4 miljoen. Dit resulteert in een nadelig saldo van EUR 0,6 miljoen. Dit bedrag wordt uit de algemene reserve gehaald. De burger merkt hier niets van in zijn portemonnee.

Oorzaken nadelig saldo
Het verschil tussen de begroting en de jaarrekening vloeit onder andere voort door de kostenoverschrijding binnen de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Steeds meer burgers maken gebruik van hulp in het huishouden en voorzieningen als woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen en een persoonsgebonden budget. Hierdoor kunnen mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Onder invloed van de economische omstandigheden deden meer mensen een beroep op de bijstand, nadat de laatste jaren het aantal bijstandsgerechtigden afnam. De gemeente heeft rekening gehouden met dit risico en hiervoor eerder al geld gereserveerd. Het streven blijft om mensen aan het werk te helpen en te houden. Alle activiteiten om mensen aan het werk te helpen zijn geïntensiveerd. Het rijksbudget is goed benut en niet geheel opgemaakt; bovendien ontving de gemeente te veel betaalde voorschotten terug van externe uitvoeringsorganisaties.
In 2009 maakten meer mensen gebruikt van de voorzieningen in het kader van het armoedebeleid onder andere vanwege geïntensiveerde voorlichting en versoepelde gemeentelijke regelgeving.
Ook zijn er als gevolg van de economische crisis minder bouwvergunningen aangevraagd wat leidde tot minder inkomsten voor de gemeente. Daarentegen vielen de werkelijke inkomsten van het rijk hoger uit dan begroot.

Daarnaast zijn er ook belangrijke investeringen gedaan als:
* de bouw van het nieuwe gemeentehuis,

* de aanleg van de Westelijke randweg,

* herhuisvesting diverse onderwijsvoorzieningen (Vlinderschool, Bareel en herhuisvesting Zevenhoeven),

* aanleg van bergbezinkingsbassins ten behoeve reductie vuiluitworp,
* aanleg van kunstgrasvelden ADO'20 en ODIN'59.

Blik naar de toekomst
De komende jaren zal voor de gemeente Heemskerk in het teken staan van ombuigingen omdat de rijksoverheid het overheidstekort drastisch moet beperken. Dit is al eerder gepresenteerd in een strategisch plan. De financiële bijdrage van het rijk aan de gemeentekas zal afnemen. Daarbij verwacht de gemeente een stijging van bepaalde lasten (bijvoorbeeld bijstandsuitkeringen) en sommige baten zullen lager uitkomen zoals de opbrengsten uit verstrekte bouwvergunningen en voordelen uit grondexploitatie.

---

Bestanden:
Jaarverslag_2009_gemeenteHeemskerk.pdf1.9 M Bijlagenboek_2009_gemeenteHeemskerk.pdf2.3 M