Politie Zaanstreek-waterland

Forse daling aantal verkeersslachtoffers

regio, 06-05-2010 o Het aantal verkeersslachtoffers in de regio is vorig jaar fors gedaald.

Ten opzichte van het jaar ervoor is het aantal mensen dat als gevolg van een verkeersongeval in het ziekenhuis belandde, met 40 procent gedaald (van 140 in 2008 naar 82 in 2009). Het aantal ongevallen met dodelijke afloop is gelijk gebleven (11) nadat een aantal jaar geleden, tussen 2001 en 2005, een vrij grote afname plaats vond van zeventien naar zeven.

De daling van het aantal ziekenhuisgewonden houdt verband met een aantal factoren, zoals veiliger autos en wegen (aanleg rotondes, verkeerslichten, drempels etc.) maar niet in de laatste plaats ook met veiliger rijgedrag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat negen van de tien ongevallen door menselijk gedrag worden veroorzaakt; even niet opletten of bewust het risico opzoeken. En dat laatste gebeurt steeds minder, zo blijkt uit de cijfers. Gemiddeld reed vorig jaar minder dan één op de tien bestuurders te hard op een 70- of 80-km weg terwijl negen jaar geleden nog ruim een kwart (28%) zich niet aan de snelheidslimiet op deze provincialewegen hield. De snelheidscontroles vinden vooral plaats op provinciale wegen omdat daar de meeste ernstige ongevallen gebeuren als gevolg van te hard rijden.

Overigens houden bestuurders zich niet alleen steeds vaker aan de snelheid, maar is er ook minder vaak sprake van gevaarlijk hoge uitschieters. Want hoe hoger de snelheid hoe groter de kans op een (ernstig) ongeval (onderzoeken van onder meer de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid tonen aan dat een reductie van de gemiddelde snelheid met vijf procent al een daling van het aantal gewonden bij verkeersongevallen van tien procent kan betekenen).

Vrijwel alle snelheidscontroles in Zaanstreek-Waterland worden uitgevoerd door de sectie vekeershandhaving. Dit speciale verkeersteam is begin 2001 opgericht met als doel het verhogen van de
verkeersveiligheid. Behalve op snelheid controleert de sectie verkeershandhaving ook intensief op vijf andere speerpunten. Te weten: alcohol, roodlicht, handheld bellen en de draagplicht van de autogordel en de bromfietshelm. Deze vijf speerpunten zijn niet voor niets gekozen want ook overtreding van deze zaken maken veel slachtoffers in het verkeer.