Belgische Federale Overheid



BIVV helpt bedrijfswereld met RoadSafetyAtWork

Datum: 06 mei 2010

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) stelt met het project 'RoadSafetyAtWork' zijn knowhow ter beschikking van de bedrijfswereld. Dit gloednieuwe initiatief biedt een oplossing op maat. Bewustmakingsworkshops rond de belangrijkste verkeersveiligheidthema's worden gecombineerd met gerichte communicatie binnen het bedrijf.

Roep verkeersrisico's een halt toe

Het BIVV ontwikkelde 'RoadSafetyAtWork' om het werkgerelateerde verkeersrisico te beperken. Het is een preventieve aanpak voor werknemers die in het kader van hun job een voertuig besturen. Daarbij is het niet de bedoeling om de rijvaardigheid van de werknemers te verbeteren, maar wel hun sociale vaardigheden in het verkeer. 'RoadSafetyAtWork' doet dat door werknemers te laten nadenken over hun attitudes en opvattingen in verband met verkeer, en hen zo aan te zetten tot gedragsverandering.

Concreet gezien biedt 'RoadSafetyAtWork' bedrijven een gevarieerd aanbod, aangepast aan hun specifieke noden. De aanpak is voornamelijk interactief en omvat oefeningen, groepsgesprekken en didactische demonstraties onder leiding van ervaren lesgevers. De bedoeling is om vastgeroeste overtuigingen over veiligheidsafstanden, remafstanden, reactietijden, alcohol- of druggebruik, vermoeidheid, stressbeheersing, multitasking en andere factoren in vraag te stellen.

Financiële en menselijke gevolgen voor de bedrijfswereld

48 % van de dodelijke arbeidsongevallen zijn verkeersongevallen. Bedrijven kunnen dus niet meer om de nefaste gevolgen van verkeersrisico's heen. Steeds meer bedrijfsleiders zijn zich daarvan bewust en doen inspanningen om de risico's voor hun medewerkers te beperken.

Een studie van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO) toont aan dat werkgerelateerde verkeersongevallen bijna de helft uitmaken van alle dodelijke arbeidsongevallen die in 2008 in België gebeurden. Deze ongevallen zijn doorgaans ernstiger dan andere arbeidsongevallen. Eén op acht werknemers die in het verkeer een arbeidsongeval heeft, houdt hieraan blijvende letsels over. Of het nu om ongevallen met doden of gewonden gaat, of ongevallen met louter materiële schade, de menselijke en financiële gevolgen zijn enorm.

Meer informatie vindt uw op de website www.roadsafetyatwork.be.

Meer informatie vindt u ook in de brochure 'RoadSafetyAtWork' (pdf, 18 p. - 2,79 MB). U kunt de brochure ook bestellen door een e-mail te sturen naar rsw@bivv.be.
Zie het origineel