Ministerie van Defensie

Snel inzetbare luchtmobiele brigade toont haar tanden (video)

6 mei 2010, 16.00 uur

Een militair van Luchtmobiel tijdens de demonstratie bij de John Frostbrug te Arnhem. - Foto: ministerie van Defensie De luchtmobiele brigade heeft tijdens de bevrijdingsfeesten op 5 mei in Arnhem haar kunnen getoond. De snel inzetbare brigade van de Koninklijke Landmacht liet zien hoe zij, samen met het Defensie Helikopter Commando, overal ingezet kan worden. Ter hoogte van de John Frostbrug, waar tijdens de slag om Arnhem in september 1944 hevig gevochten is, presenteerde de brigade zich aan het publiek.

Hoogtepunt vormde de fastrope-demonstratie vanuit Cougar-transporthelikopters. Bij deze spectaculaire actie daalden militairen van 12 Infanteriebataljon `Regiment Van Heutsz', af naar de Rijnoever.

Demonstratie Luchtmobiel 5 mei bevrijdingsfeest Arnhem * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 6 mei 2010 | wmv | 01:56 | 4.5 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 6 mei 2010 | mp4 | 01:56 | 7.3 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 6 mei 2010 | 3gp | 01:56 | 1.1 MB * Uitgeschreven tekst Demonstratie Luchtmobiel 5 mei 2010 tijdens bevrijdingsfestiviteiten te Arnhem

Zie het origineel
Verschillende demonstraties

Vele onderdelen van de luchtmobiele brigade presenteerden zich daarnaast met een tentoonstelling van voertuigen en wapensystemen aan de Noordzijde van de Rijnbrug. Het publiek kon zich daar laten voorlichten door de aanwezige `rode baretten'. School Luchtmobiel gaf samen met militairen van 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers en de militaire sportorganisatie, een demonstratie in de verschillende afdaaltechnieken vanaf het hoge gebouw van de Afdeling Volkshuisvesting. Ook de luchtmobiele genisten waren met hun boten paraat op het Arnhemse water.

Band met Britten

Een militair van Luchtmobiel tijdens de fastrope-demonstratie. - Foto: ministerie van Defensie

Arnhem en de rode baretten zijn nauw met elkaar verbonden. Britse paratroepen, de eerste dragers van de rode baret, hielden tijdens Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog in Arnhem en Oosterbeek dagenlang stand tegen een Duitse overmacht. Omdat geallieerde versterkingen uitbleven, waren de paratroepen gedwongen de aftocht te blazen; duizenden vonden de dood of raakten gewond. Door hun vastberaden en moedige optreden kregen de Britse para's van de Duitsers al snel de bijnaam "Rote Teufel", rode duivels.

Specialisme ´rode baretten´

De rode baret is door para- en luchtlandingseenheden wereldwijd gekozen als herkenningsteken voor hun specialisme. Zo ook de Nederlandse Luchtmobiele Brigade. De Nederlandse brigade kan binnen 20 dagen waar ook ter wereld worden ingezet, wat haar bij uitstek geschikt maakt voor urgente taken of bij actuele problemen. De militairen van de brigade kunnen met hun voertuigen, per helikopter of zelfs per parachute worden ingezet als de Nederlandse regering dat noodzakelijk acht. Dat kan zijn voor nationale taken en vredesmissies, maar ook bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog. Delen van de brigade zijn sinds haar oprichting in 1992 ingezet in voormalig Joegoslavië, Kosovo, Macedonië, Congo, Cyprus, Eritrea, Irak en Afghanistan.