Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

voorjaarsmaaironde

Waterschap begint voorjaarsmaaironde

Deze week beginnen de Zeeuwse waterschappen met het maaien van de bermen van de waterschapswegen. Deze maaironde is nodig om de verkeersveiligheid op de waterschapswegen te waarborgen. Allereerst worden gevaarlijke kruispunten en onoverzichtelijke bochten gemaaid. Daarna komen de belangrijkste gebiedsontsluitende wegen, wegaansluitingen en overige kruispunten aan de beurt. Bij het maaien wordt rekening gehouden met de Flora- en faunawet en waar de verkeersveiligheid dit toelaat, wordt er op een later tijdstip gemaaid.

De Zeeuwse waterschappen hebben samen ruim 3.900 kilometer wegen in beheer. Om er voor te zorgen dat de veiligheid op deze wegen zo groot mogelijk is, moeten de waterschappen de bermen van deze wegen periodiek maaien, omdat te hoog uitschietende bermbegroeiing het zicht van verkeersdeelnemers belemmert. Langs wegen en fietspaden moet tot twee meter uit de verharding worden vrijgehouden. Jaarlijks voeren de waterschappen drie maaironden uit.

Het maaiwerk wordt uitgevoerd in eigen beheer. Dit gebeurt met een klepelmaaier en het maaisel blijft ter plekke liggen. Bermplankjes en schrikhekken worden vrijgemaaid. Een klein deel van het maaiwerk wordt uitgevoerd door lokale loonwerkers en aannemers.

Flora en fauna

Het waterschap weegt de belangen van verkeersveiligheid en natuur (plant en dier) zorgvuldig tegen elkaar af. Ook de Flora- en faunawet vereist dit. Op plaatsen waar de verkeersveiligheid het toelaat, wordt later gemaaid. Ook wordt er op doorgaande bermen slechts over een strook van twee meter gemaaid in plaats van over de gehele bermbreedte van drie tot vijf meter.

Middelburg, 6 mei 2010