Waterschap Rivierenland

Start uitbreiding zuiveringsinstallatie Geldermalsen

Publicatiedatum : 6 mei 2010

Op donderdagmiddag 6 mei start officieel de uitbreiding van de zuiveringsinstallatie voor het afvalwater van Geldermalsen en omgeving. Dit gebeurt door ondertekening van een afvalwaterakkoord tussen gemeente en waterschap door heemraad mevrouw Roorda van Waterschap Rivierenland en wethouder de heer Van Meygaarden van de gemeente Geldermalsen.

Uitbreiding van de installatie is nodig, omdat de huidige capaciteit niet langer volstaat. Door toename van de hoeveelheid afvalwater en door de aangescherpte milieunormen kan de installatie niet langer de vereiste kwaliteit gezuiverd water lozen op de rivier de Linge.

Op de zuiveringsinstallatie wordt behalve het afvalwater van Geldermalsen ook het afvalwater gezuiverd van Buren, Buurmalsen, Deil, Enspijk, Erichem, Est, Meteren en Tricht. Op dit moment kan de installatie het afvalwater zuiveren van 25.000 personen. Na de uitbreiding zal dit zijn toegenomen tot 37.500 zijn.

De kosten van de uitbreiding bedragen EUR 11 miljoen. Midden 2011 zal de uitbreiding klaar zijn. Tot dat moment blijft de huidige installatie het afvalwater van Geldermalsen en omgeving zuiveren.

Een aantal bassins dat na de uitbreiding niet meer nodig is voor het zuiveringsproces, zal door de gemeente Geldermalsen gebruikt gaan worden als bergbezinkbassin. Daarin kan bij hevige regenval rioolwater tijdelijk worden geparkeerd, in afwachting van behandeling op de zuiveringsinstallatie.