Ministerie van Defensie

Minister-president Canada bezoekt Nederland

6 mei 2010, 15.58 uur

Minister-president Stephen Harper van Canada is sinds gisteren in Nederland vanwege de 65ste herdenking van de bevrijding. De minister-president woonde vanochtend samen met demissionair premier Jan Peter Balkenende de herdenking bij op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. Morgen ontvangt Koningin Beatrix minister-president Harper voor een lunch op Paleis Huis ten Bosch.

Op de Canadese Oorlogsbegraafplaats liggen 1.118 gesneuvelde militairen, onder wie 968 Canadezen. Het merendeel verloor hun leven in de gevechten ten noorden van Antwerpen tijdens de Slag om de Schelde. Beide premiers hielden een toespraak en legden een krans bij het `Cross of Sacrifice'.

Ook demissionair staatssecretaris Jack de Vries, de Canadese minister Jean-Pierre Blackburn van Veteranenzaken en 400 Canadese veteranen waren bij de ceremonie aanwezig. Daarnaast waren speciaal voor de herdenking Canadese scholieren overgekomen. Deze studenten hebben een graf `geadopteerd' en de persoonlijke geschiedenis van de daar begraven militair bestudeerd.