Senternovem

06-05-2010 |

Grote belangstelling regeling SBIR-IPZ van de Innovatieagenda Energie

Afgelopen week sloot de regeling SBIR-IPZ Innovatieve systemen voor de integratie van zon-PV technieken in de gebouwde omgeving. De regeling, onderdeel van Innovatieagenda Energie heeft in totaal 49 aanvragen opgeleverd. Er zijn projectvoorstellen ingediend gericht op zowel technische innovaties als ook niet-technische innovaties voor integratie zon-pv in de gebouwde omgeving.

De aanvragers willen hiermee met ideeën voor nieuwe producten en diensten die gebouwintegratie van zonnestroom bevorderen. In totaal zijn de 49 projecten goed voor zo'n 1,4 miljoen euro. Het te besteden bedrag is maximaal EUR300.000,- hiermee zullen ongeveer 10 projecten gehonoreerd worden en opdracht krijgen voor het uitvoeren van hun projectvoorstel volgens de door hen ingediende offerte. Binnen acht weken wordt bekend welke projecten door de adviescommissie als beste beoordeeld zijn en hun project mogen gaan uitvoeren.

SBIR staat voor Small Business Innovation Research Programma. Een SBIR bestaat uit drie fasen:

1. haalbaarheidsonderzoek

2. onderzoek en ontwikkeling

3. marktrijp maken

Met name voor het midden- en kleinbedrijf is de SBIR interessant. In de eerste twee fasen, die het meeste risico met zich meebrengen, wordt geen co-financiering door de ondernemer gevraagd. Bij de SBIR Gebouwintegratie Zonnestroom is voor de eerste twee fasen 3 miljoen euro beschikbaar.

De meeste aanvragers hebben in het eerste kwartaal van 2010 gebruik gemaakt van één op één advies gesprek en een quickscan. Door de advies gesprekken hoopt Agentschap NL de kwaliteit van de subsidieprojecten te verhogen, wat ten goede komt aan de aanvrager die de vruchten plukt van het project. Ook draagt het project op deze manier beter bij aan de doelstelling van het programma 'Innovatie Programma Zonnestroom' (IPZ) waar de regeling onderdeel van uit maakt.

IPZ richt zich op de versterking en uitbreiding van de zonnestroomsector in Nederland. Het doel is grootschalige toepassing van zonnestroomsystemen op woningen en utiliteitsgebouwen mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat in 2050 de meeste gebouwen met zon-PV zijn uitgerust. Huishoudens zouden dan ongeveer 25% van de benodigde elektriciteit moeten halen uit zon-PV.

Meer informatie

Innovatieprogramma Zonnestroom
SBIR-IPZ Innovatieve systemen voor de integratie van zon-PV technieken in de gebouwde omgeving
Wijzigingsdatum |

06-05-2010