Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam, 15 april 2010

The Wall nog één keer te zien

De veelbesproken voorstelling The Wall van Ulrike Quade Company is nog één keer te zien in Nederland en België. De korte tournee start op 6 mei in Hasselt en eindigt op 29 mei in Amsterdam. The Wall werd in 2007 gemaakt in opdracht van het Massachusetts Museum of Contemporary Art in Amerika.

De muren van het museum vormden indertijd het fundament van het concept. Vanuit dat vertrekpunt creëerde theatermaker Ulrike Quade een scherpe maar wonderlijk poëtische voorstelling waarin maatschappelijke overtuigingen en idealen symbolisch zijn vervat. Ze liet zich daarvoor inspireren door opmerkelijke figuren als RAF terroriste Ulrike Meinhof en Hermann Göring, maar ook door de tragedie rond de Griekse tovenares Medea en de gesprekken die ze met Duitse jongeren voerde over hun toekomstperspectief na de val van de Berlijnse muur.

De pers roemde het stuk onder meer vanwege de prachtige en verrassende vormgeving. Zo schreef De Volkskrant: "The Wall is inktzwart, maar wonderschoon. De lichaamsbeheersing van de spelers, onder wie Quade zelf, is indrukwekkend, de live muziek van Erik Sanko, aangrijpend." En het Parool: "The Wall komt over als een droom uit de nacht (...) Wie goed zoekt, kan de symboliek redelijk doorgronden. Bevredigender is de hypnose in stand te houden, en beelden als van een ijselijk dansend drietal en een man die met een hamer prachtige melodieën op zijn gitaar speelt, langzaam op je in te laten werken en dan zien wat er gebeurt.”

Over Ulrike Quade
In haar werk zet Ulrike Quade haar expressieve poppen in als levensechte tegenspelers. Deze buitengewone techniek en haar veel geroemde, meesterlijke beheersing van het poppenspel vormen de basis van waaruit ze een symbiose met andere kunstdisciplines aangaat. Scenografie, dans, mime, beeldende kunst, tekst, performance, het zijn allemaal elementen die deel uit maken van het rijke palet waarvan ze zich met verve bedient. Mede daardoor blijft haar unieke theatertaal zich ontwikkelen en verrijken, en levert ze bovendien een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van haar discipline. Hoewel ze ironie noch surrealisme schuwt, karakteriseren de voorstellingen van Ulrike Quade zich vooral door speelse verwondering, poëtische schoonheid en lichtvoetigheid.

Speellijst & meer informatie
The Wall is te zien: 6 mei Hasselt (België), Cultuurcentrum Hasselt, T: +32 11-229933, www.ccha.be | 8 mei Drachten, Schouwburg De Lawei, T:0512-335050, www.lawei.nl | 15 mei Diemen, Theater De Omval, T:020-6001897, www.theaterdeomval.nl | 21 mei Amstelveen, Cultuurcentrum Griffioen,T: 020-5985033, www.griffioen.vu.nl |27 mei Maastricht,Theater ah Vrijthof/Ainsie,T: 043-3505555, www.theateraanhetvrijthof.nl |29 mei Amsterdam,De Meervaart,T:020-4107777, www.meervaart.nl.

Voor meer informatie, foto's en trailer: www.ulrikequade.nl