Vialis
BR>

Vialis: Waarschuwen tegen bumperkleven helpt

`Bumperkleven' is irritant voor weggebruikers, maar vooral ook gevaarlijk. In Noord-Brabant was in 2005 bijna een kwart van de ongevallen te wijten aan het te weinig afstand houden. Voor de provincie was dat aanleiding proeven te nemen om het bumperkleven tegen te gaan. Automobilisten kunnen op drie provinciale wegen in Noord-Brabant zien hoeveel ze achter hun voorganger rijden.

Een Volgtijd Informatie Systeem meet de volgtijd tot de voorganger met lussen in het wegdek en geeft deze weer op elektronische borden. Op de borden langs de weg staat hoeveel seconden afstand men heeft tot de voorganger. Ook zijn op de weg zogenoemde chevronstrepen aangebracht. Met deze afstandsmarkering is te zien of er voldoende afstand wordt gehouden. Indien de afstand minder dan twee markeringen bedraagt, rijdt men te kort op de bumper van de voorganger.

De proeven met beide 'anti-bumperkleefsystemen' bracht chauffeurs ertoe beter op hun afstand te letten. Het bumperkleven verminderde flink. Nu de proef succesvol is verlopen, blijven de elektronische borden op de proeflocaties staan. Ook gaat de provincie zes andere wegen in de provincie bumperklevers waarschuwen.