Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

4 mei 2010

De zomer van 2010 begint in Utrecht

6e LAFF (Latin American Film Festival) 6 mei van start

Op donderdag 6 mei gaat de 6e editie van het LAFF (Latin American Film Festival) van start. Tot en met 14 mei zijn in het Louis Hartlooper Complex (LHC) en op het Ledig Erf in Utrecht de hoogtepunten van de Latijns-Amerikaanse cinema van het afgelopen jaar te zien. Daarnaast is er iedere dag ruimte voor verdieping tijden de FilmExtra's en Masterclasses en kunnen dagelijks de voetjes van de vloer bij de live optredens op het Ledig Erf en de DJ's in de cocktailbar van het LHC.

Het festival opent met het speelfilmdebuut van de jonge, veelbelovende Braziliaanse regisseur Esmir Filho: Os Famosos e os Duendes da Morte. De film is onderdeel van het themaprogramma Jong (in) Latijns-Amerika?, waarin jongeren en hun kansen, mogelijkheden, maar ook problemen centraal staan. Sentimental Engine Slayer, het regiedebuut van The Mars Volta-zanger Omar Rodrigo Lopez en het prachtige El Último Verano de la Boyita, die vanaf 3 juli in de bioscoop te zien is, horen onder andere bij dit programma. Net als vorig jaar zijn ook de beste studentenfilms van de Latijns-Amerikaanse filmscholen verzameld in een programma.

Bovendien schenkt het LAFF dit jaar aandacht aan 200 jaar onafhankelijkheid van verschillende Latijns-Amerikaanse landen met onder andere een debat op dinsdag 11 mei. Hiervoor gaat het LAFF op zoek naar HET icoon van de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheid. Van Shakira tot El Che en van Maradona tot Evita: het publiek kan nog tot en met 10 mei stemmen op zijn of haar favoriete icoon via www.laff.nl. Naar aanleiding van het thema organiseert Holland Doc 24 van 10 tot en met 16 mei de themaweek 'Van Castro tot Evita', met documentaires over de verschillende iconen.

Fairtrade Plein
Het Ledig Erf wordt tijdens het festival omgetoverd tot het Fairtrade Plein. Naast de "Talk of the Day" en dagelijkse live optredens kan het publiek op 7, 8, 9 en 13 mei genieten van gratis openluchtfilms. De voorstellingen worden georganiseerd in samenwerking met CosyMo's Solar Cinema: Nederlands eerste bioscoop op zonne-energie.

LAFF On Tour
Na afloop van het festival gaat de openluchtbioscoop van het LAFF met een aantal films on tour door het hele land en doet daarbij Tilburg (20 mei), Helmond (22 mei), Amsterdam (21 - 23 mei), Eindhoven (4 - 5 juni), Breda (10 juni), Den Bosch (12 juni) en Amersfoort (1 juli) aan.

Het 6e LAFF wordt op 14 mei afgesloten met de uitreiking van de Latin Angel Awards in het Louis Hartlooper Complex. De prijsuitreiking wordt gevolgd door het jaarlijks terugkerende slotfeest LaFFiesta in Tivoli de Helling.

De kaartverkoop voor het LAFF is gestart. Kaarten zijn online te koop via www.laff.nl of aan de kassa's van het Louis Hartlooper Complex, dagelijks van 12.00 tot 22.00 uur.

Het volledige programma is te vinden op de website.