Raad van State


donderdag 6 mei 2010
11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leusden heeft verleend voor de bouw van een brandweerpost op de Jan van Arkelweg in Achterveld. De brandweerpost zal ruimte bieden aan één brandweerauto en zal verder worden gebruikt als verzamelpunt bij een uitruk. Twee omwonenden vrezen voor geluidsoverlast en een aantasting van hun privacy. Ook zou onvoldoende rekening zijn gehouden met alternatieve locaties voor de brandweerpost. De rechtbank in Utrecht verklaarde in september 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908146/1)

12.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Recreatieterrein Nes-Buren 2007'. Het bestemmingsplan regelt het gebruik van een terrein met recreatiewoningen ten noorden van de kernen Nes en Buren. Een eigenares van een perceel in het gebied is het er niet mee een dat zij op haar perceel geen woning mag bouwen. Een inwoner uit Leek is het juist niet eens met de keuze van de gemeente om nieuwe woningen in het gebied toe te staan. Volgens hem is dit schadelijk voor het beschermde natuurgebied 'Duinen Ameland'. Ook vreest de man dat door de bebouwing de waterkerende functie van het gebied wordt aangetast. Hierdoor zou wateroverlast kunnen ontstaan. Ten slotte komt ook een eigenaar van een recreatiewoning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem zijn de nieuwe recreatiewoningen die het plan ten zuiden van zijn eigen recreatiewoning mogelijk maakt, in strijd met het gemeentelijke en provinciale beleid. Ook zouden de woningen schade toebrengen aan het natuurgebied. (zaaknummer 200901177/1)

13.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Anna Paulowna heeft verleend voor een uitbreiding met 200 m2 van Deen supermarkt aan de Molenvaart. Ook heeft het gemeentebestuur een bouwvergunning verleend voor een verbouwing van de supermarkt. Een andere supermarkt, Vomar, is het hiermee niet eens. Volgens haar had het gemeentebestuur de vrijstelling en de bouwvergunning niet mogen verlenen. De uitbreiding van de Deen supermarkt zou leiden tot overbewinkeling in de gemeente. De rechtbank in Alkmaar stelde Vomar in augustus 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank heeft het gemeentebestuur de eigen regels om overbewinkeling tegen te gaan, onjuist toegepast. Het gemeentebestuur bestrijdt dit en komt daarom tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907678/1)

13.30 uur

Zitting over de beëindiging door de staatssecretaris van Onderwijs van de bekostiging van het Islamitisch College Amsterdam. De bekostiging stopt per 1 augustus 2010. De staatssecretaris heeft dit besloten omdat de middelbare school structureel te weinig scholieren trekt en het onderwijs er volgens de Onderwijsinspectie onder de maat is. De stichting Islamitisch Voortgezet Onderwijs in Amsterdam en Omstreken, die de school exploiteert, is het niet eens met het besluit van de staatssecretaris en heeft bezwaar gemaakt bij de staatssecretaris. In afwachting van de behandeling van de bezwaren door de staatssecretaris verzoekt de stichting de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. Volgens de stichting hebben zich juist voor het komende schooljaar veel nieuwe leerlingen aangemeld. (zaaknummer 201003889/1)