TNO

06 mei 2010

Hulpmiddel voor ondernemers, gemeenten en provincies

TNO introduceert nieuw informatiesysteem voor ontwikkeling aardwarmtewinning

Om de zoektocht naar geschikte plaatsen voor het winnen van aardwarmte te versnellen, introduceert TNO vandaag in Utrecht een geothermisch informatiesysteem: ThermoGISTM. Met dit systeem is het voor overheid en bedrijfsleven mogelijk om een koppeling te maken tussen vraag en aanbod van deze vorm van duurzame energie. Op meer dan vijftig plaatsen in Nederland wordt nu de mogelijkheid van aardwarmtewinning onderzocht en op enkele plaatsen worden al winninginstallaties geboord.

Aardwarmtewinning is een vorm van duurzame energie, die in Nederland goed kan worden geproduceerd door water van 45-120 graden op te pompen uit watervoerende aardlagen op 1,5 tot 4 kilometer diepte. Uit ThermoGISTM blijkt dat de verwachte winbare aardwarmte in Nederland vergelijkbaar met een derde van de totale reserves van de gasvoorraad in Groningen. De grootschalige inzet van aardwarmte voor de verwarming van huizen, kantoren en kassen kan de Nederlandse CO2 uitstoot met 1 tot 5 procent terugbrengen.

ThermoGISTM is gebaseerd op de resultaten van meer dan 30 jaar TNO-onderzoek naar de diepe Nederlandse ondergrond. Door gedetailleerde analyses van potentiële aardlagen en 150.000 gesteentemonsters, beschikt het nieuwe systeem over een schat aan informatie op het gebied van aardwarmte in Nederland. ThermoGISTM bevat kaarten met informatie van een groot aantal watervoerende pakketten, zoals de dikte, diepte, temperatuur en de verwachte doorlatendheid. Het nieuwe systeem bevat ook kaarten van ondergrondse onzekerheid en het effect hiervan op winbare warmte. Deze kaarten worden gebruikt om locatiespecifiek een eerste indicatie te krijgen van het verwachte vermogen en kosten voor energiewinning. TNO koppelt het systeem aan het Data- en Informatiesysteem van de Nederlandse Ondergrond (DINO). ThermoGISTM is na de lancering beschikbaar via de website www.NLOG.nl onder de rubriek geothermie.

Persbericht 2010-21

Zie ook
Website www.NLOG.nl