Ingezonden persbericht


-Persbericht
CNV Vakmensen
06 mei 2010, Utrecht

------

CNV Vakmensen 'gereserveerd' over fusievoornemen Veolia

Werkgelegenheid onder druk door OV-fusie

'De werkgelegenheid in Nederland komt zwaar onder druk te staan door deze fusie. Twee hoofdkantoren in hetzelfde land, van een en dezelfde onderneming, daar sneuvelen banen. Dat snapt een kind.' Zo reageert bestuurder Jean-Marie Severijns op het bericht vanochtend van de voorgenomen fusie tussen Veolia Transport en Transdev (Connexxion).

Als deze fusie z'n beslag krijgt staat er een hoofdkantoor in Hilversum (nu nog Connexxion) en in Breda (Veolia). 'Door zo'n fusie zit die nieuwe onderneming dus met allerhande administratieve dubbelfuncties. In het Brabantse vreest men voor zijn baan bij - om maar eens wat te noemen - de verkeersleiding. De inschatting is dat alles wordt overgeheveld naar de grootste, Hilversum dus.

Wij als CNV Vakmensen zitten vanaf nu permanent op het vinkentouw als het de werkgelegenheid bij deze twee ondernemingen betreft. Dat deden we altijd al, maar extra waakzaamheid lijkt me nu geboden', aldus Severijns.

Overigens bevreemden Veolia's fusieplannen Severijns nogal: 'Uiteraard snap ik wel de behoefte tot schaalvergroting. Maar Veolia weet in Nederland slechts met de grootste boekhoudkundige moeite telkens zwarte cijfers te schrijven. En dan nu dit. De ervaringen met de overname van de BBA door Veolia bij het personeel aldaar zijn bovendien allesbehalve positief. Ik ben vooralsnog zeer benieuwd naar de inschatting van de instanties die deze fusie moeten goed- of afkeuren. Dit alles los van het vraagstuk of marktmonopolie met deze fusie niet te zeer in de hand wordt gewerkt.

Uiteraard weet ik nog niet alles rondom dit fusievoornemen. Maar CNV Vakmensen staat voorshands uiterst kritisch tegenover dit plan, laat dat helder zijn. Wij zullen als haviken waken over de werkgelegenheid die hier in het geding is.'