Ingezonden persbericht


ChristenUnie: EU moet druk op Nigeria opvoeren

Massale gruweldaden in Jos, Nigeria, in januari en maart. Peter van Dalen (ChristenUnie), medeopsteller van de EP-resolutie, tijdens het debat over de situatie in Nigeria.
Donderdag 6 mei 2010.

De gruweldaden gepleegd in en rond de stad Jos in Nigeria, zijn met geen pen te beschrijven. En wat nog erger is: deze gebeurtenissen staan niet op zichzelf. Dergelijke slachtpartijen zijn eerder gebeurd en zullen ook in de toekomst weer gebeuren indien er niets verandert. Nog vrijwel dagelijks vinden geweldsuitbarstingen plaats waarbij met name christenen slachtoffer worden.

Nigeria moet:

- snel een onafhankelijk onderzoek instellen. Hierin moet aandacht zijn voor de dubieuze rol van het leger, dat de burgers blijkbaar geen afdoende bescherming heeft kunnen bieden;
- de daders voor het gerecht brengen, zodat duidelijk wordt dat dit soort verschrikkelijke gebeurtenissen niet getolereerd worden;
- de dialoog tussen de verschillende etnische en religieuze groepen stimuleren;
- een oplossing zoeken voor de spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen die aanspraak maken op dezelfde stukken grond.

Europa moet Nigeria in deze maatregelen bijstaan, maar ook onder druk zetten. De spiraal van geweld moet gestopt worden !