Ingezonden persbericht


Eerste Europa Festival Utrecht opent met verjaardagsfeest Boban MarkoviIJ

In RASA (Utrecht) is het al jaren gebruikelijk om rond de Dag van Europa (9 mei) aandacht te besteden aan Europese muziektradities. Dit jaar voor het eerst culmineert dit in een heus Europa-festival met liefst 11 dagen muziek, literatuur, debat, documentaires, exposities, networking events, eten, drinken, feesten en fietsen. Het is een mooie, intieme start van wat een groter Pan-Utrechts of Pan-Nederlands Europa Festival mag worden.

Het Europa Festival Utrecht opent op donderdag 6 mei met een bijzondere samenloop van omstandigheden. Op 6 mei vieren veel Roma-zigeuners en Slaven uit Oost-Europa en de Balkan namelijk St. Jorisdag, voor hen één van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Ook is 6 Mei de geboortedag van de Servische trompettist Boban MarkoviIJ, een van de onbetwiste grootmeesters van de Balkan brass. Dat Boban dit jaar zijn verjaardag (en St. Jorisdag) viert met een concert in RASA/Utrecht is voorwaar een grote eer voor podium en stad. Het Boban i Marko MarkoviIJ Orkestar behoeft verder geen introductie. Een ongebreideld Balkanfeest tot in de kleine uurtjes is verzekerd.

Het Europa Festival Utrecht loopt door t/m zondag 16 mei 2010 en omvat verder optredens van onder andere Moraíto Chico & Fernando de La Morena (Spanje), Oana Catalina Chitu & Bucharest Tango (Roemenië), Lula Pena (Portugal), Officina Zoé (Italië), Altan (Ierland), Yann-Fañch Kemener (Frankrijk), Eva Vocal Quartet (Bulgarije) Jouhiorkesteri (Finland), Jaune Toujours (België), Matthias Loibner (Oostenrijk), Svetlana Spajíc (Servië), Gevende (Turkije) en DJ Blue Flamingo (Nederland).

Het volledig programma van het Eerste Europa Festival Utrecht is bijgevoegd. U kunt ook de aparte festivalbrochure opvragen via info@rasa.nl. Deze wordt u dan op korte termijn toegestuurd. Voor meer informatie, interviews, artiestenbiografieën, foto's en/of muziekfragmenten kunt u terecht bij Mathilda Wolfswinkel via mathilda@rasa.nl of 030 3230127.

Het Europa Festival Utrecht is een initiatief van RASA Wereldculturencentrum te Utrecht in samenwerking met Debatcentrum Tumult, SLAU (Stichting Literaire Activiteiten Utrecht) en de Nederlandse Flamencobiënnale. Het festival is mede mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Utrecht en het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.




Ingezonden persbericht