Herschel en Planck vieren hun eerste succesjaar in de ruimte

05/05/2010 14:30

Thales Alenia Space ETCA

ESTEC presenteert op 6 mei de eerste resultaten van de Herschelmissie

Op 14 mei 2009 werd op Guyana een Ariane 5 gelanceerd. Deze draagraket had één van de meest ambitieuze nuttige lasten uit haar geschiedenis aan boord. Het ging niet om één, maar om twee observatieposten: Herschel en Planck werden op weg gezet voor hun tocht door de ruimte. Ze werden ontworpen om te speuren naar antwoorden op essentiële vragen rond de oorsprong, de evolutie en de bestemming van het Universum en zijn bestanddelen. Deze twee hightechjuweeltjes gelden als de meest complexe satellieten die in Europa al werden gebouwd. Beide werden ontwikkeld door een industrieel team onder leiding van Thales Alenia Space in het kader van het grootste contract dat de ESA al ooit heeft toegewezen voor een wetenschappelijke missie. Thales Alenia Space ETCA - in Charleroi - ontwikkelde en fabriceerde het "elektrische hart" van de twee satellieten en uitrustingen die instaan voor de elektriciteitsvoorziening voor de zenders van de satellieten.

De twee satellieten werden met succes op weg gezet om zich te nestelen in een baan rond het stabiliteitspunt L2, op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde, in de tegengestelde richting van de zon. Deze uitzonderlijke observatiezone verleent de twee observatieposten een continu waarnemingsvermogen, ver van de thermische en lichtschommelingen die zich in de nabijheid van onze planeet voordoen.

Belgische bijdrage

Thales Alenia Space ETCA - gevestigd in Charleroi - ontwikkelde en fabriceerde:

- Het "elektrische hart" van de twee satellieten: de "Power Conditioning & Distribution Unit". Dit "elektrische hart" zal instaan voor de distributie van de elektriciteit aan boord van de satellieten, op basis van twee energiebronnen (fotovoltaïsche zonnepanelen en - tijdens zonsverduisteringen - batterijen), en voor het beheer van de opslag van overtollige zonne-energie in de batterijen van de satelliet.

- De zogenaamde "Electronic Power Conditioners": uitrustingen die instaan voor de elektriciteitsvoorziening voor de zenders van beide satellieten. Deze zenders moeten de gegevens die in de ruimte worden ingezameld, naar de aarde sturen.

Sinds Herschel en Planck hun operationele baan hebben bereikt en hun installatiefase hebben doorlopen, hebben ze al een massa gegevens van indrukwekkende kwaliteit naar de wetenschappelijke gemeenschap op aarde gestuurd. De geleerden worstelen zich op dit ogenblik koortsachtig door de vele nieuwe ontdekkingen op basis van wat nog maar een "eerste seizoen" is van een kijk zonder voorgaande op ons Universum.

Planck heeft al een complete cartografie van het Universum tot stand gebracht en bereidt zich voor om met de tweede te starten. Herschel realiseerde al vele wetenschappelijke waarnemingen. Deze eerste resultaten van de Herschelmissie worden op 6 mei bij ESTEC voorgesteld aan de media.

Thales Alenia Space en zijn industriële partners beschouwen de successen van Herschel en Planck als bewijs bij uitstek van het hoge niveau van engineering en technische competentie dat hun teams bereiken. Ze illustreren ook het succes van een zeer nauwe samenwerking tussen Thales Alenia Space, zijn institutionele partners, de ESA en de eindgebruikers van deze observatieposten - de wetenschappelijke gemeenschap - om de beste tools in stelling te brengen met het oog op succes van de meest complexe en meest ambitieuze missies.

De unieke ervaring en knowhow van Thales Alenia Space vinden hun grondslag in de ontwikkeling van tal van prestigieuze wetenschappelijke missies voor rekening van de ESA en nationale diensten zoals de NASA: denk maar aan het astrometrische observatorium Hipparcos, het infraroodobservatorium ISO (Infrared Space Observatory), het observatorium X BeppoSAX, de Cassini/Huygens-missie naar Saturnus en Titan, het gammaobservatorium Integral (International Gamma Ray Astrophysics Laboratory) of de planetenzoeker Corot, evenals een belangrijke bijdrage aan vele andere missies zoals de orbiters Mars en Venus Express of de kometenjager Rosetta.

Morgen reeds zal deze expertise opnieuw paraat staan voor nieuwe wetenschappelijke uitdagingen zoals het ExoMars-avontuur voor de verkenning van de Rode Planeet of andere nog te definiëren missies die onze wetenschappelijke kennis verder moeten uitbreiden.

Thales Alenia Space

Thales Alenia Space is de Europese leider in satellietsystemen en koploper in orbitale infrastructuur. Het is een joint venture tussen Thales (67%) en Finmeccanica (33%) en vormt met Telespazio de 'ruimtevaartalliantie' van beide groepen. Thales Alenia Space is een wereldwijde referentie in ruimtetelecommunicatie, radar- en optische aardobservatie, defensie en veiligheid, navigatie en wetenschap. De onderneming realiseerde in 2009 een omzet van 2 miljard euro en telt 7.200 werknemers, verspreid over 11 industriële vestigingen in Frankrijk, Italië, Spanje en België.

Thales Alenia Space in België

Thales Alenia Space ETCA is de belangrijkste Belgische constructeur van ruimtevaartelektronica.

De onderneming is de Europese nr. 1 in elektrische voedingen voor satellieten en is goed voor 50% van de elektronica voor de Ariane 5. 150 van de satellieten die momenteel rond de aarde cirkelen hebben uitrustingsonderdelen van Thales Alenia Space ETCA aan boord. De vestiging in Mont-sur-Marchienne (Charleroi) telt 600 medewerkers.

www.thalesaleniaspace.com