Politieke partijen tonen weinig visie op ontwikkelingskansen kinderen


Kiezer wil het beste voor zijn kinderen; hoogste tijd voor een Kinderparagraaf

ALGEMEEN, 20100506 -- Als de partijprogramma's blauwdrukken zijn voor de toekomst van onze kinderen dan komen deze er bekaaid vanaf. Dat verdraagt zich allerminst met wijsheden als `regeren is vooruitzien' en `wie de jeugd heeft heeft de toekomst'. 'Hoogste tijd voor een Kinderparagraaf met daarin de beleidsvisies van de politieke partijen op de ontwikkelingskansen van kinderen', zo meent Marcel Roomans, voorzitter van de Stichting Speelstraten / Leefstraten te 's-Hertogenbosch. 'Burgers zullen daar zeer grote waarde aan hechten vanuit hun liefde voor hun kinderen. Een Kinderparagraaf zal van grote invloed zijn op het stemgedrag van burgers, die zich steeds nadrukkelijker afvragen wat voor wereld wij onze kinderen achter laten'.

Jeugd en samenlevingsproblematiek worden de laatste decennia vaak met elkaar in verband gebracht. Een Kinderparagraaf is preventie in optima forma; het fundament voor een veilige samenleving. Een goed kindbeleid raakt niet alleen de leefbaarheid, maar is ook economisch van grote waarde. Honderden miljoenen, zo niet miljarden euro's, welke nu in veiligheid, gezondheid en welzijn in repressieve vorm gestoken worden, kunnen stukje bij beetje verschuiven naar zaken die met de ópbouw van de samenleving te maken hebben.

De samenleving heeft volop last van verharding, verloedering, onveiligheid, criminaliteit, vervetting, verslaving etc.. Dat verdraagt zich allerminst met een beschaafde samenleving. Hoogste tijd kinderen te behoeden voor deze negatieve tendens. Hoogste tijd ook dat men zich gaat buigen over hoe het komt dat er in zo korte tijd over een zo breed gebied zo veel mis kon gaan met jongeren. De alsmaar groeiende jeugdoverlast moet een oorzaak hebben. Belangrijk is dat we ons realiseren dat de oorzaak niét bij de jeugd zelf kan liggen ! Maar waar dan wel ? Hoogste tijd dat partijen aangeven hoe zij kinderen vanaf de allerjongste leeftijd betere ontwikkelingskansen willen bieden

De stem van kinderen wordt nauwelijks gehoord. Dat strookt geenszins met het VN-Verdrag aangaande de Rechten van het Kind. Een voorzet. Het kind kenmerkt zich door bewegingsdrang! De moderne samenleving onderdrukt deze primaire behoefte in ernstige mate. (Hoe verschrikkelijk onderdrukking van primaire driften is weten we uit recente verhalen van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk). Nederlandse artsen schreven vorig jaar 1miljoen kalmeringsrecepten (Ritalin) voor kinderen uit! Pure onderdrukking.

Kinderen worden slecht gehoord, waren tot nu toe politiek niet interessant. Daar moét verandering in komen. Een Kinderparagraaf kan daarbij een aanzet zijn. Kinderen zijn kwetsbaar. Specifiek beleid op het complete maatschappelijk gebied van kansen, zorg en welzijn van kindeern is onmisbaar. Ik nodig de politieke partijen uit hun visies daaromtrent in een Kinderparagraaf aan de kiezer te presenteren. Kinderen zijn té belangrijk.

Marcel Roomans, psychomotorisch therapeut
Onderzoeker agressie en cohesie.

Roomans is oprichter en voorzitter van de Stichting Speelstraten / Leefstraten te 's-Hertogenbosch. De stichting initieerde in 2000 een project met betrekking tot veiliger woonstraten. 100 Bossche straten maakten sedertdien 3.000 x vrijwillig een dag lang een `autoloze zondagstraat' van hun straat. Gemeente-enquetes (2004 en 2008) gaven uitermate hoge scores op `goed voor kinderen' en goed voor cohesie'. Het project is overgenomen door de gemeente 's-Hertogenbosch.