Ingezonden persbericht


Amsterdam, dinsdag 30 maart 2010

New Italian Cinema Events

Al negentien jaar brengt het festival New Italian Cinema Events (NICE) de hedendaagse Italiaanse cinema onder de aandacht. In samenwerking met Istituto Italiano di Cultura is de nieuwste NICE-selectie van 6 t/m12 mei te zien in EYE Film Instituut Nederland, een van de vaste locaties van dit reizende festival dat ook te zien is in San Francisco, New York, Moskou en Sint-Petersburg. De Nederlandse editie van NICE valt samen met de start van de Giro d'Italia, de legendarische wielerwedstrijd die dit jaar in Amsterdam begint. Aansluitend op New Italian Cinema Events besteedt EYE elk jaar aandacht aan de rijke historie van de Italiaanse cinema. New Italian Cinema Events 2010 (NICE), 6 t/m 12 mei in EYE Film Instituut Nederland, Vondelpark 3 (Amsterdam). Italiaanse cinema 1960, 13 t/m 19 mei, zelfde locatie.

Dit voorjaar staat Amsterdam helemaal in het teken van Italië. Op 6 mei wordt op het Museumplein het startsein gegeven voor de spectaculaire wielerwedstrijd Giro d'Italia, omlijst door onder andere een Italiaans muziekfestival, een Italiaanse culinaire markt en een bijzondere tentoonstelling van vier gerestaureerde Italiaanse madonnaschilderijen ('tondi') uit de Renaissance in het Rijksmuseum. En er is het Italiaanse filmfestival in EYE.

Chaos en humor
In EYE zijn acht nieuwe Italiaanse producties (7 lange films + 1 korte film) te zien, die zijn geselecteerd door de programmeurs van NICE, een reizend filmfestival voor Italiaanse debuten en tweede films, dat behalve Amsterdam ook onder andere San Francisco, New York en Moskou aandoet. Het programma toont een waaier van nieuwe producties waarin het hedendaags Italië onder de loep wordt genomen, waarbij de toon varieert van uitgesproken komisch tot maatschappijkritisch-met-een-knipoog. De regisseurs schetsen een land geteisterd door bestuurlijke chaos en werpen tegelijkertijd een liefdevolle blik op de Italianen, die zich met veel gevoel voor humor door het leven slaan. Ook dit jaar is er weer aandacht voor in Italië lastig bespreekbare onderwerpen als homoseksualiteit (Viola di mare, Diverso da chi?) en de terreur van de maffia tegen gewone burgers (La siciliana ribella). Regisseur Marco Pontecorvo richt de blik naar buiten en filmde een aangrijpende vertelling over de straatkind eren van Boekarest, de 'boskettars' (Pa-ra-da).
New Italian Cinema, 6 t/m 12 mei.

Italiaanse cinema uit 1960
Aansluitend op New Italian Cinema Events besteedt EYE elk jaar aandacht aan de rijke historie van de Italiaanse cinema. Zo was er eerder een retrospectief rond documentairemaker Vittorio De Seta en een eerbetoon aan de in 2008 gestorven meester Michelangelo Antonioni. Sinds 2009 kijken de programmeurs terug naar de Italiaanse films die vijftig jaar geleden in de bioscoop waren te zien. Dit jaar blikt EYE terug naar het jaar 1960, dat een belangrijke overgangsperiode in de Italiaanse cinema markeert.

Vanaf het midden van de jaren veertig was het neorealisme de dominante stroming in de Italiaanse cinema, met politiek geëngageerde films van onder meer Roberto Rossellini (Roma, città aperta) en Vittorio De Sica (Ladri di biciclette). Toen de economische omstandigheden in de loop van de jaren vijftig verbeterden, begonnen filmmakers zich los te maken van de beperkingen van het maatschappijkritische neorealisme. Men koos voor meer persoonlijke films, vaak opgenomen in de studio, met meer ruimte voor fantasie, persoonlijke herinneringen en psychologisch getinte verkenningen van de man-vrouwrelatie.

In 1960 kwam Luchino Visconti's aangrijpende familiegeschiedenis Rocco e i suoi fratelli in de bioscopen evenals het nu vrijwel vergeten La ragazza in vetrina van Luciano Emmer, dat op de Amsterdamse wallen speelt en waarvoor Pier Paolo Pasolini optrad als coscenarist. In datzelfde jaar waren films van Luigi Comencini (Tutti a casa) en Vittorio Zurlini (La ragazza con la valigia) te zien evenals Mario Monicelli's zwarthumoristische kijk op de Eerste Wereldoorlog, La grande guerra, die vorig jaar werd gerestaureerd. Italiaanse cinema 1960, 13 t/m 19 mei.