Cinemien

Amsterdam, vrijdag 23 april 2010

PREMIERE VIOLA DI MARE OP NICE FESTIVAL

Van 6 t/m 12 mei is EYE Film Instituut Nederland (het voormalige Filmmuseum) gastheer van New Italian Cinema Events (NICE), een reizend filmfestival dat ook te zien is in o.a. San Francisco, New York en Moskou. In samenwerking met het Istituto Italiano di Cultura maakte NICE een speciale selectie van de nieuwste Italiaanse debuten, waaronder het aangrijpende VIOLA DI MARE.

Dit voorjaar staat Amsterdam helemaal in het teken van Italië, onder de naam Giromania. Op 8 mei wordt op het Museumplein het startsein gegeven voor de spectaculaire wielerwedstrijd Giro d'Italia, omlijst door onder andere een Italiaans muziekfestival, een Italiaanse culinaire markt en een bijzondere tentoonstelling van vier gerestaureerde Italiaanse madonnaschilderijen ('tondi') uit de Renaissance in het Rijksmuseum. Bovendien vindt in EYE de Italian Cinema Fortnight plaats, van 6 t/m 19 mei 2010.

New Italian Cinema Events

In EYE zijn acht nieuwe Italiaanse producties (zeven lange films en een korte film) te zien, geselecteerd door de programmeurs van New Italian Cinema Events, een reizend filmfestival voor Italiaanse debuten en tweede films, dat behalve Amsterdam ook San Francisco, New York, Moskou en Sint-Petersburg aandoet. Het programma toont een waaier van nieuwe producties waarin het hedendaags Italië onder de loep wordt genomen. Ook dit jaar is er weer aandacht voor in Italië lastig bespreekbare onderwerpen als homoseksualiteit (Viola di mare) en de terreur van de maffia tegen gewone burgers (La Siciliana Ribella). Aansluitend op New Italian Cinema Events besteedt EYE elk jaar aandacht aan de rijke historie van de Italiaanse cinema, dit jaar blikt EYE terug op het jaar 1960.

Viola di Mare

Op 8 en 10 mei (respectievelijk om 21.30 en 19.00) zal de film VIOLA DI MARE z'n Nederlandse premiere beleven op het festival. Een denkbeeldig eiland voor de kust van Sicilië, lang geleden. De zelfverzekerde Angela (Valeria Solarino) voelt zich sinds haar jeugd aangetrokken tot haar beste vriendin Sara (Isabella Ragonese), die naar het vasteland is verhuist. Wanneer de twee, als volwassen vrouwen, elkaar terugzien onstaat er een gepassioneerde relatie. Wanneer Angela weigert met een van haar vaders werknemers te trouwen, sluit de tirannieke pater familias haar op in een grot. Angela wordt gered door een truc van haar moeder: ze overtuigt de pastoor om Angela's naam en geslacht te veranderen op haar geboorteakte. Deze wettelijke geslachtstransformatie moet Angela de rest van haar leven letterlijk belichamen: met haar mannenkleding en kortgeknipte haren is Angelo nu een man. Dit stelt hem in staat eindelijk zijn Sara te trouwen, maar de prijs die Angelo hiervoor moet betalen is hoog . Naar de roman van Giacomo Pilati. Regisseur Donatella Maiorca vertelt met prachtige beelden, geïnspireerd op het verloop van de jaargetijden een verontrustend verhaal dat feit, legende, poëzie en een oud fascinerend schandaal verweeft.

Aanwezigheid regisseur op NICE
Donatella Maiorca zal het New Italian Cinema Events-festival bezoeken van 8 t/m 11 mei en is beschikbaar voor interviews. VIOLA DI MARE zal vanaf 3 juni in de Nederlandse bioscopen draaien.

Omdat de persvoorstelling van deze film pas plaats vindt op 31 mei (12.30 in Rialto), nodigen wij u uit om VIOLA DI MARE te komen zien bij ABC/ Cinemien.




Cinemien