Gemeente Utrecht

Verlenging stakingen Gemeente Utrecht

Op 6 en 7 mei staken in de gemeente Utrecht naast de straatvegers, de groenmedewerkers en de stratenmakers ook de medewerkers van de afvalophaaldienst. De vakbonden hebben het gemeentebestuur vanmiddag laten weten ook op 8 en 9 mei te willen staken. Over de erkenning van deze staking moet het college van B en W nog een besluit nemen. Goede afspraken over het schoonhouden van het parcours van de Giro vindt het gemeentebestuur hierbij belangrijk.

Op 6 mei wordt in de wijk Overvecht en het zuidelijke deel van de Binnenstad geen huisvuil opgehaald. Op 7 mei wordt in de wijken Lombok, Oog in Al, de Halve Maan, Transwijk, Kanaleneiland en de Binnenstad Noord geen huisvuil opgehaald. Er wordt ook geen bedrijfsafval, chemisch afval en/of gft-afval opgehaald. De gemeente Utrecht roept bewoners op hun huisvuil pas een week later op straat te zetten.

Afvalscheidingstations
Ook komen op 6 en 7 mei de grofvuilafspraken te vervallen, zijn de afvalscheidingstations dicht en worden de kringlooppunten voor onder andere glas, papier en plastic niet geleegd. Bewoners wordt aangeraden glas, papier en plastic pas de week erop weer weg te brengen naar de kringlooppunten. Voor het ophalen van grofvuil wordt met de aanbieders een nieuwe afspraak gemaakt. Ook vraagt de gemeente bewoners die gebruik maken van ondergrondse containers geen vuilniszakken bij te plaatsen als de container vol is. Volgende week kan men het afval weer naar de afvalscheidingstations brengen.

Afspraken
De gemeente Utrecht heeft met de vakbonden over de stakingen van 6 en 7 mei afdoende afspraken gemaakt om de volksgezondheid, openbare orde en veiligheid te waarborgen. Waaronder het gereed houden van een calamiteitenteam. Ter voorkoming van risico's op het gebied van de volksgezondheid wordt na afloop van markten het marktterrein schoongeveegd met veegmachines en vegers. Na afloop van het bevrijdingsfestival op 5 mei zal in Park Transwijk in opdracht van de organisator van het festival het terrein door een externe partij schoongemaakt worden.

Giro
Ter voorkoming van risico's op het terrein van de openbare orde en veiligheid worden de wegen op de route van de Giro vrijgeveegd, inclusief de aanpalende trottoirs. Ook de directe toegangswegen tot het parcours van de Giro moeten veilig bereikbaar zijn voor de hulpdiensten.