Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 6 mei 2010

Alle veerpontjes in digitale routeplanner Fietsersbond

De digitale routeplanner van de Fietsersbond is deze maand uitgebreid met alle informatie over fiets-en voetveren in Nederland. De planner geeft aan als er een pontje in de route zit en geeft alle informatie over de vaartijden. Fietsers hoeven dus nooit meer onverwacht voor een niet varende pont te staan. Alle gegevens zijn verzameld door de Vereniging Vrienden van de Voetveren en worden door hen actueel gehouden. Met deze uitbreiding wordt de populaire fietsrouteplanner nog interessanter voor de gebruikers. De planner is te vinden op www.fietsersbond.nl/routeplanner

Uniek voor fietsers
De fietsrouteplanner komt tot stand en wordt actueel gehouden door medewerkers van het landelijk bureau van de Fietsersbond met inbreng van bijna duizend ervaren fietsers in het land. Zij leveren ook informatie over de kwaliteit van de routes. Daarmee is het een echt unieke planner voor fietsers. In de routeplanners voor het autoverkeer ontbreken verbindingen zoals vrijliggende fietspaden, handige fietsdoorsteekjes en wegen die wel voor fietsers maar niet voor het autoverkeer toegankelijk zijn. Hierdoor is bij de routeplanner van de Fietsersbond de kortste route ook echt de kortste fietsroute. De Fietsrouteplanner bestrijkt nu zeven provincies. Dit jaar komt Zuid-Holland erbij. De Fietsersbond hoopt dat de routeplanner in 2011 in heel Nederland operationeel is.

GPS, kaart of routebeschrijving
Met de fietsrouteplanner kunnen gebruikers verschillende voorkeuren opgeven. Een woon-werkfietser bijvoorbeeld kan de kortste of snelste route kiezen, maar een racefietser een route over glad asfalt. Recreatieve fietsers kunnen kiezen voor groene routes, een route langs het water of zoveel mogelijk over schelpenpaadjes. Ook kun je kiezen voor een route zonder pontjes. Uniek is ook dat de geplande route in een GPS-apparaat kan worden gezet. De route kan ook geprint worden als routebeschrijving, getwitterd worden naar vrienden of als kaart worden verzonden. Bij elke geplande route wordt aangegeven hoeveel calorieën verbruikt worden en hoeveel CO2 bespaard wordt ten opzichte van dezelfde rit met de auto.