Ingezonden persbericht


Tekstkwaliteit weblogs lijsttrekkers beneden peil

Uit onderzoek van de BesteWebpoliticus.nl en communicatiebureau Hendrikx Van der Spek blijkt dat de weblogs van Nederlandse lijsttrekkers nauwelijks te lezen zijn. De blogs nodigen de lezer niet uit: ze zijn te lang en zelden aansprekend of inspirerend. Nieuwkomer Emile Roemer heeft de beste blog. De andere lijsttrekkers moeten nog even terug naar de schrijftafel.

Cohen: te veel en te warrig

De weblogs van Job Cohen zijn lang, warrig en saai. Van heldere toegankelijke tekstblokken is nauwelijks sprake. Cohen heeft daarnaast moeite met verwijzen: 'Buiten het gebouw stond in de voortuin een groot scherm waarop je het congres binnen kon volgen. Het was een stralende, zonnige dag, dus daarvan werd druk gebruik gemaakt en dat zag er heel gezellig uit.'

Pechtold: de 'En-ziekte'

Alexander Pechtold kampt met een ander probleem: hij lijkt last te hebben van een onbedwingbare drang om zinnen te beginnen met 'En': 'En er gaan mensen naar Belgie om daar bijvoorbeeld een nieuwe nier te krijgen. En ik vind dat heel slecht. En daarom moeten we (...).' Daarmee ontneemt hij zijn eigen verhaal iedere vaart.

Halsema: wollige beleidstaal

Waar Pechtold te spreektalig schrijft, is Halsema juist te wollig. GroenLinks noemt haar pagina een weblog, maar het zijn beleidsteksten in beleidstaal. Wat kan de gemiddelde kiezer met zinnen als: 'Het huidige auteursrecht garandeert niet of nauwelijks een eerlijk honorarium voor makers, noch faciliteert het breed en legaal gebruik van hun werk via internet'?

Van der Staaij: telegramstijl

SGP-voorman Van der Staaij ratelt op zijn weblog in telegramstijl over zijn werkzaamheden: 'Afgelopen week weer een belangrijke mijlpaal op weg naar de verkiezingen bereikt. De presentatie van het verkiezingsprogramma. Daad bij het Woord is het motto. Daadkracht is meer dan ooit nodig.' Met al deze ellipsen maakt Van der Staaij een gehaaste, onpersoonlijke indruk.

Roemer: fris en aansprekend

Emile Roemer springt er als enige lijsttrekker positief uit. Zijn blogjes zijn wat lang, maar zijn taal is helder en daadkrachtig. Hij spreekt de kiezer persoonlijk aan en creëert een echt wij-gevoel: 'Ik weet het nu zeker. Deze verkiezingen gaan niet langer over hoofddoeken en theemutsen. Maar over: wie betaalt die crisis? Hoe ruimen we dit land echt op? En wat voor land willen we overhouden?' Roemer schrijft begrijpelijk, enthousiast en persoonlijk.

Waarom een goed weblog?

Een weblog bijhouden is een eenvoudige manier om als politicus dichter bij de kiezer te komen en stemmen te winnen. Persoonlijke, oprechte en vermakelijke teksten helpen daarbij. Kiezers bekijken eerder de weblog van een lijsttrekker dan van andere kandidaten. Daarom moeten de blogs van de lijsttrekkers toegankelijk zijn.

Onderzoeksconclusies

De belangrijkste conclusie is dat de meeste lijsttrekkers hier een mooie mogelijkheid om kiezers te trekken, laten liggen. Wilders, Balkenende, Rutte, Verdonk en Rouvoet houden zelfs helemaal geen weblog bij. Nieuwkomer Roemer heeft na een gedegen analyse op stijl en opbouw de beste weblog. De andere politici kunnen dus nog wat van hem leren.

Einde Persbericht