Ingezonden persbericht


Persbericht

Hilversum, 6 mei 2010

Duidelijkheid voor de consument over wegwerpen vochtige doekjes

Vandaag lanceren de gezamenlijke producenten van vochtige doekjes het informatiepunt www.weetwatjedoorspoelt.nl. Het informatiepunt biedt consumenten een lijst met doekjesmerken die wel en niet door het toilet gespoeld kunnen worden, achtergrondinformatie en de mogelijkheid om vragen te stellen aan een helpdesk.

Doekjes zoals babydoekjes, intiemdoekjes en schoonmaakdoekjes horen in de afvalbak. De doekjes zijn stevig en sterk, zodat de doekjes handig in het gebruik zijn. Ze zijn niet geschikt voor weggooien in het toilet. .

Door productinnovatie kan de nieuwste generatie vochtig toiletpapier tegenwoordig wel probleemloos door het toilet. Die doekjes zijn gemaakt van speciale materialen en zijn daardoor sneller oplosbaar. Op de verpakking moet staan of een doekje geschikt is voor het weggooien door het toilet. Anders hoort het doekje in de afvalbak.

Elk jaar heeft ruim 90% van de gemeenten te maken met pompen die vastlopen door verstoppingen in de rioleringen. Verstoppingen in het toilet die voornamelijk worden veroorzaakt door het weggooien in het toilet van etensresten, (frituur)vet, plastic, textiel en wegwerpdoekjes. Het doel van het informatiepunt is om goed rioolgebruik te bevorderen. De afvalwatersector was om die reden betrokken bij de oprichting van dit informatiepunt.



Ingezonden persbericht